De satsar för framtiden

Gute chark i Sanda AB, Gotlands enda EU-godkända chark, expanderar och fördubblar volymen förädlade produkter.
En ny dubbelt så stor fabrik som den gamla byggs vid Lilla Varbos och personalen ökas från fem till mellan sju och tio anställda.

Gotland2006-07-10 06:00
Sortimentet kommer att bli detsamma som nu med charkuterier tillverkade av enbart gotländskt kött från nöt, gris och lamm.

- Vi satsar för framtiden. Det kan vi göra tack vare en ökad efterfrågan på våra varor i Stockholm och på ön. På Gotland är det bland annat genom kommunens satsning på gotländska produkter i skolmaten, säger Robert Nilsson i familjeföretaget .
Tack vare en politisk satsning på en miljon till skolmaten på Gotland serveras nu skolbarnen på ön mjölk från gotländska kor. Från Gute chark i Sanda får öns skolor bland annat lammfärslimpa och skivad blodpudding.

Ett ton
- Vi levererar ett ton av vardera var sjätte vecka till skolorna på ön. Det känns gott att våra barn får äta gotlandsproducerad mat. All färs kommer från Gotland och vi maler den färsk. Skolbarnens lammfärs kommer från kvalitetsdjur på Ejmunds gård, konstaterar Robert Nilsson.
Gute chark i Sanda använder enbart gotländskt kött av nöt, gris och lamm. Sortimentet, med recept beprövade från 1930-talet, består bland annat av olika sorters korv, bland annat prinskorv, falukorv, lökkorv, vitlökskorv och salami samt andra rökta produkter som lammfiol.
- Den nya fabriken, som vi bygger med konsulthjälp, kommer att ligga en bit från den gamla. I dag gör vi cirka 120 ton i den gamla fabriken. Med den nya kommer vi att öka volymen med ytterligare 100 ton, säger Robert Nilsson.
Robert Nilsson, Robban kallad, startade verksamheten vid Lilla Varbos i Sanda i nybyggda lokaler midsommaren 1994. Ett år senare byggdes lokalerna till och fördubblades. Senaste bygget är ett nytt rökrum med datorstyrda rökar och där enbart alspån används i rökprocessen.
Robert Nilsson ser ett, möjligen två år framåt i tiden då den nya anläggningen ska stå klar och tas i bruk. Företaget har för närvarande fem anställda men i och med utökningen av verksamheten räknar han med att utöka personalstyrkan till mellan sju och tio
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!