De satsar på barnen

Säljes: Mjölkgård på sydöstra Gotland. Bostad saknas. Pris: 25 miljoner kronor.

Det man ser från vägen – boningshus, stall och ridhus - blir kvar även sedan Pia och Jens Dahlbom sålt mjölkdelen av Jens Dahlboms föräldrahem vid Frindarve i Garda.

Det man ser från vägen – boningshus, stall och ridhus - blir kvar även sedan Pia och Jens Dahlbom sålt mjölkdelen av Jens Dahlboms föräldrahem vid Frindarve i Garda.

Foto: Krister Nordin

Gotland2007-11-16 04:00
En av Gotlands dyraste jordbruksfastigheter hittills har bjudits ut till försäljning. Det är Jens och Pia Dahlbom vid Frindarve i Garda som har beslutat att stycka av och sälja den del av fastigheten som hör ihop med mjölkproduktionen: mjölkstall med 346 liggbås, mjölkningskarusell med 50 platser, tre silotorn och 150 hektar åkermark, och 200 kor.
- Vi har tröttnat. Vi byggde det här för att hålla på med djuren, men vi fick hålla på med en massa andra saker. Det gick så långt att barnen började må dåligt, säger Pia Dahlbom.
"De andra sakerna" började med att den gamla ladugården brann 2002. Återuppbyggnaden har kantats av problem med läckande tak och en gödselbrunn som satte sig. Bland annat.
- Problemen har avlöst varandra. Vi har haft sjuka kor och försäkringstvister, berättar Jens Dahlbom.
- Och så har jag skadat mig rejält några gånger. Jag blev stångad av en ko, och så ramlade jag ner från lagårdstaket och krossade handlederna, säger Jens Dahlbom och visar fram högra handleden, fortfarande i bandage.
Nu har det mesta ändå löst sig: taket är i stort sett åtgärdat och i ladugården mjölkas 200 kor. Men beslutet att sälja är taget.

Energin helt slut
- Det tar tid att återhämta sig. Energin tog helt slut för min del. Vi har ju hela tiden måst se till att djuren sköts i första hand, fixa taket och allt det andra, och barnen har kommit i sista hand, säger Pia Dahlbom.
De äldsta, tolv, tio och sju år, har mer eller mindre vuxit upp med sina upptagna föräldrar. Ebba, ett år, har inte hunnit märka så mycket av det.
- Jag har så dåligt samvete för dem. De undrar vad vi håller på med; vi har suttit i telefon och möten och framför datorn hela tiden, säger Pia Dahlbom.
Nu vill hon och maken satsa på det som ska bli kvar av gården: hemmet, skogen och hästarna. De har 200 hektar skog och bete, 15 hästar, stall och ridhus och avelsverksamhet. De har sålt hästar till bland annat Norge och Japan.
Men det finns också annat som lockar.
- Det skulle vara så himla roligt att kunna ta ett halvtidsjobb och komma hemifrån ibland, säger Pia Dahlbom.
Jens Dalhbom, som är uppvuxen vid Frindarve, är redan deltidsbrandman.
Blir det inte vemodigt att sälja delar av gården?
- Nej, varför det? Det är som när andra byter jobb, eller hur? säger han.
Är ni inte oroliga för att det blir snack på bygden om varför ni säljer?
- Man kan inte gå och tänka på vad andra tycker, då bränner man ner sig. Och det har varit så mycket skriverier genom åren, så vi är helt immuna mot det, säger Jens Dahlbom.
- Det är till och med så att folk säger när vi träffas "Ska ni inte hitta på nåt, så att vi får nåt att prata om?", berättar han.

Många spekulanter
Man har haft många spekulanter, men för närvarande är det två kvar som man förhandlar med. En av dem är gotlänning, som dessutom satsar på ekologisk produktion.
- Det är inte lätt för någon att komma hit utifrån och etablera sig, säger Pia Dahlbom.
- Det ligger i vårt intresse att verksamheten fungerar också utan oss, säger Jens Dahlbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om