De satsar på ekologisk mjölkgård

Åsa och Svante Bendelin har drivit ekologiskt lantbruk i över tio år. När de i våras köpte ytterligare en gård var ekotanken en självklarhet. Om några månader kommer all deras mjölkproduktion att vara kravgodkänd.

Foto: Emmy Zettergren-Lindkvist

Gotland2008-10-16 04:00
Det är dyrt och omständligt att ställa om till ekologiskt lantbruk. Men den ökade efterfrågan på ekologiska produkter gör att det lönar sig att satsa.
- Arla premierar dem som vill producera ekologisk mjölk och ger ett högre literpris även under omställningsperioden, säger Svante Bendelin.
Han har tillsammans med frun Åsa drivit ekologiskt lantbruk sedan 1998 då deras gård vid Tjängdarve i Hemse ställdes om till kravmärkt mjölkproduktion. Då var intresset för ekologiska produkter bland konsumenterna inte alls lika stort som i dag. Men det var inget som avskräckte dem.
- Jag har alltid tyckt att det är viktigt att tänka ekologiskt. Om det finns ett alternativ som är bättre för miljön och människorna så borde man ju välja det, säger Svante Bendelin.
Att ställa om till ekologiskt lantbruk kan vara riktigt dyrt. Det krävs bland annat ofta stora investeringar och har man en befintlig gammal ladugård måste den i de flesta fall byggas om. Djuren får inte vara bundna inne i ladugården vilket kräver stora öppna ytor och kalvarna måste kunna var i större grupper tillsamans. Dessutom måste korna kunna gå fritt utomhus under vissa delar av året vilket innebär att det krävs mycket betesmark.

Dyra investeringar
En annan del som kan bli kostsam är maten eftersom det ekologiska fodret är 40 procent dyrare än det konventionella. Föds djuren upp med eget foder måste fodret också vara kravodlat vilket innebär att det inte får förekomma bekämpningsmedel. Det krävs också mer planering och det är viktigt att odla rätt gröda på rätt marker. Att ställa om sin växtodling till ekologiskt tar två år.
Svante och Åsa Bendelin odlar i dag eget ekologiskt kraftfoder på ursprungsgården i Tjängdarve. Den nyköpta gården vid Frindarve i Garda är just nu
inne i en omställningsperiod och kommer under början av 2009 också bli helt ekologisk. Ungefär 30 procent av djurens kraftfoder samt all vall är egenproducerad medan de köper in resten. En hel del av den egna skörden säljer de också till företaget Ekokraft AB som Svante Bendelin är VD för.
- Vi har inget behov av att bli självförsörjande på kraftfoder så länge det finns att köpa. Det finns många som livnär sig bara på att odla ekologisk växtodling och de måste överleva de med, säger Svante Bendelin.

Bra med ökat intresse
Att intresset för ekologisk mat har ökat tycker Bendelins är roligt och de hoppas att det ska få fler i Sverige och på Gotland att satsa på kravmärkt produktion. För trots att det är en dyr omställning och att fodret är 40 procent dyrare lönar det sig i längden då även literpriset på mjölken är högre. Det är också ett stort tryck på marknaden efter ekologiska produkter och i dag är efterfrågan större än utbudet. Fast det innebär inte att alla måste ställa om till ekologiskt.
- Det kommer att finnas plats för både ekologisk och vanlig produktion i framtiden för fortsätter det som i dag så lär vi ha brist på mat framöver. Då kommer vi antagligen att behöva odla på varje hektar som finns, säger Svante Bendelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om