De satsar stort på svin

Ett helt tunnland stort svinstall byggs i Hejdeskogen. Där ska Olle Hederfeld och Staffan Olofsson föda upp grisar till slakt. Gotländsk kvalité och färre mellanhänder ska göra rörelsen lönsam.-Jag tror vi måste profilera oss om vi ska få tillräckligt betalt för våra produkter, säger Olle Hederfeld.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-02-25 04:00
Om några år kan det stå ytterligare ett lika stort stall bredvid det andra och kanske ett till.
- Vi vill expandera på ett smart sätt, säger Staffan Olofsson.

Eget slakteri
Det handlar om att begränsa antalet mellanhänder som tar en stor del av vad köttet kostar konsumenten. Ett eget slakteri är en lösning.
- Där finns det pengar att hämta, säger Olle Hederfeld.
Frågan är bara om det går att genomföra, om de får alla tillstånd som behövs.
- Stallet gick lätt att få godkänt men ett slakteri är en annan sak, säger Olle Hederfeld.
Gotlandsgrisen AB heter bolaget som byggt stallet mitt inne i skogen, vid Tippsarve i Hejde, på mark som hör till Olle Hederfelds föräldragård.
- Här är det 600 meter till närmaste granne så vi borde inte störa någon, säger han.
Bolaget har satsat omkring 16 miljoner kronor. Stallet byggs till största delen av gotländska råvaror och arbetskraft. Stora betongblock håller på att resas till väggar. Uppvärmningen görs med värmeväxlare där energin från djuren tillvaratas, en energisnål och miljövänlig lösning.
-Det går varken åt olja eller ved. Bara lite el, säger Olle Hederfeld.
Namnet Gotland är redan inarbetat på fastlandet och det vill de gärna utnyttja. Allt är producerat här, även om det inte är ekologiskt.
- Hör folk att köttet kommer från Gotland, blir de mycket lättare att sälja, säger Olle Hederfeld.
Kvalitetsstämpeln ska sedan ge ett högre pris.
Båda männen har drivit jordbruk i många år.Olle Hederfeld har slutat odlat sockerbetor. Spannmål tänker han fortsätta med som föda till grisarna. Staffan Olofsson hyr ut betäckta suggor i en så kallad satellit.
-Marknaden börjar bli osäker och en av de som hyr suggor av mig har slutat. Det här är ett sätt att utnyttja suggorna själv för att säkra verksamheten, säger Staffan Olofsson.
Läget för grisbönderna ser inte så bra ut just nu.
- Det här är helt fel egentligen, men jag tror att marknaden lättar redan till hösten. Många producenter i Tyskland och Danmark har avvecklat sin verksamhet. Det kan leda till brist på griskött och en större efterfrågan, vilket i sin tur leder till att priserna går upp, hoppas Staffan Olofsson.
Förra veckan kom de första 36 suggorna till stallet i Hejde. Om några dagar har de fött omkring 400 kultingar. Var fjärde vecka kommer det lika många nya. Drygt 5 000 slaktsvin ska passera anläggningen varje år.
Bygget kostar omkring 16 miljoner kronor och är till stora delar byggt av gotländsk råvara och arbetskraft. Om allt går efter beräkningarna ska köttproduktionen ge 1,5 jobb. En person är redan anställd.
- Jag tror på det här och något måste vi leva av på den här ön, säger Staffan Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!