De sätter färg på den gotländska historien

Julius Jääskeläinen och Anders Friberg är två gotlänningar som vill ge öns historia nytt liv. Detta genom att sätta färg på svartvita bilder.

1880-talet. Rackarbacken. Julius Jääskeläinen.

1880-talet. Rackarbacken. Julius Jääskeläinen.

Foto: Privat bild/Julius Jääskeläinen

Gotland2019-10-28 14:31

Julius Jääskeläinen har alltid fascinerats av historia och för två år sedan hittade han ett nytt sätt att närma sig det förflutna. Då började han experimentera med färgläggning av svartvita fotografier.

– Jag var nyfiken på hur man gör och som med så mycket annat så googlade jag det, berättar tjugoåringen som precis har kommit hem från dagens föreläsningar på Campus Gotland.

Julius studerar arkeologi, vilket ger ytterligare en förklaring till hans sug efter att djupdyka i dåtiden. Tack vare utbildningen och en praktik på Landsarkivet i Visby har han också fått tillgång till en mängd gamla gotländska bilder.

– Jag är väldigt tacksam för det jag har fått där, säger han.

Enligt Julius handlar färgläggningen inte bara om teknik utan det är även något av ett detektivarbete. Han börjar alltid med att undersöka kontexten som bilden var tagen i innan han sätter igång med redigeringen. Detta för att ta reda på vilka färger som skulle kunna vara aktuella att använda.

– Jag kollar bland annat vad det var för årstid och vilken tid på dagen. Du kan se mycket på skuggorna och träden.

När det kommer till människors kläder försöker Julius att främst utgå ifrån vad som var mode på den tiden som fotot var taget. 

– Det roligaste är att se slutresultatet. Jag tycker att det blir en barriär med det svartvita men när man ser alla färger i fotot så kommer det närmare på något sätt, säger han.

En annan gotlänning som också har intresserat sig för att ge svartvita bilder nytt liv är Anders Friberg. Han började med färgläggning för några månader sedan.

– Jag såg filmen om första världskriget som Peter Jackson restaurerade nyligen och jag blev inspirerad.

Vad är det roliga med att färglägga?

– Allt är roligt! Att laga det trasiga, att försöka hitta rätt färger och att kanske göra människor glada och väcka minnen till liv, säger Anders.

De bilder som han färglägger har han hittat i olika forum över nätet samt att han har skannat in fotografier från mammans gamla fotoalbum. Det han anser är viktigt att tänka på är att tona ner färgerna lite så att det inte ser för pastelligt ut. Att hitta rätt färg är nämligen svårigheten.

Både Anders och Julius har delat några av sina bilder i Facebook-gruppen Gamla Wisbyminnen men Julius ska snart även visa upp sina färglagda bilder i verkliga livet. I november har han sin första utställning på landsarkivet.

Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!