De ska arbeta mot fördomar

Alla ska behandlas lika. Även om vi är olika.
Med det budskapet i botten genomför SSU den här veckan en turné bland öns gymnasieskolor.

<7GT_Bildrubrik>Föreläser. </7GT_Bildrubrik>Leo Schclarek Mulinari diskuterade fördomar och rasism med elever i första årskurs på Christoffer Polhemsgymnasiet i går.Foto: Tommy Söderlund

<7GT_Bildrubrik>Föreläser. </7GT_Bildrubrik>Leo Schclarek Mulinari diskuterade fördomar och rasism med elever i första årskurs på Christoffer Polhemsgymnasiet i går.Foto: Tommy Söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-02-05 04:00

I går besökte man bland annat el-och energiprogrammet på Christopher Polhem-gymnasiet i Visby och Leo Schclarek Mulinari diskuterade fördomar och rasism med eleverna.

SSU vill föra upp främlingsfientlighet och fördomar på agendan för Gotlands skolungdomar. Man tänker jobba med det hela året och arbetet inleds med den här föreläsningsturnén bland gymnasieskolorna.

Det handlar inte om partipolitik, snarare om etik och kanske om att öppna ögonen för vad som är en fördom.

- Det viktigaste är att börja våga prata om frågorna, sa Jessica Olson, som är en av föreläsarna, när turnén drog i gång.

Hon och Leo Schclarek Mulinari, som båda tidigare jobbat på Sidas globala ungdomsforum Zenit, har genomfört de flesta föreläsningarna tillsammans, men i går var Leo Schclarek Mulinari ensam.

Han fick omedelbar kontakt med eleverna.

De pratade om vad en fördom är och Leo frågade om eleverna hade fördomar. De flesta trodde nog att de hade det. Men de flesta trodde också att de visste var gränsen går för när en fördom går över i något värre.

- Man känner när fördomar går över i rasism till exempel, det finns alltid en gräns man inte får gå över, sa en kille.

Frågor bollades och ibland fick eleverna svara genom att förflytta sig på olika sätt i rummet. Alla kom att delta och det kändes som om man tyckte frågorna var angelägna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om