De ska bygga en bro till Thailand
Lina Nyman, Hemse, och Sofia Gardarfve, Vibble, inbillar sig inte att de kan förändra världen. Men de vill bygga broar mellan människor.Därför åkte de till Thailand för att arbeta med barn ur en minoritetsgrupp.
Foto: Tommy Söderlund
Under ett år ska de jobba som volontärer i den lilla staden Mae Sariang i norra Thailand.
Frikyrklig bakgrund
Deras uppdrag är att undervisa ett 70-tal barn och ungdomar ur minoritetsgruppen Karener i engelska, och att samtidigt fungera som deras fritidsledare medan de bor på elevhemmet.
-Barnen kommer från byarna i bergen runt omkring och talar inte ens Thai, berättar Sofia Gardarfve, 19 år, som liksom vännen Lina Nyman har en bakgrund inom frikyrkan.
Utbildning i Härnösand
Det var Sofias mamma som hittade annonsen i en kristen tidning; missionärerna på elevhemmet i Mae Sariang behövde förstärkning. När Sofia Gardarfve funderade på vem hon ville ta med sig var valet enkelt:
-Det finns inte så många jag skulle stå ut med i ett år, säger hon och tittar menande på Lina Nyman.
Som förberedelse inför resan har de under två veckor utbildats i Härnösand av Sida. Tillsammans med andra svenskar på väg ut i världen på Sida-finansierade uppdrag har de fått lära sig mer om sådant som svensk utrikespolitik, första hjälpen och självförsvar.
- Många som åker ut tror att de ska förändra världen, det märkte vi på kursen.Men vårt viktigaste arbete är att berätta för folk här hemma vad vi varit med om, säger Sofia Gardarfve.
-Det är vi som är broarna mellan människorna, fyller Lina Nyman i.
Ett år av förändring
Båda räknar med att året i Thailand kommer att förändra dem.
Få dem att växa som människor.
Att bli bättre på att ta kontakt med andra.
Sofia Gardarfve har tidigare besökt Kongo Brazzaville i centralafrika, och mötet med kulturen och levnadsförhållandena satte igång tankarna:
-Varför åkte de vita till de svarta? Hur hade det sett ut hos oss i Europa om de kommit till oss i stället? Varför fortsätter vi att suga ut dem? Det fick mig att vilja åka i väg och jobba, berättar hon.
Dusch med en skopa
Efteråt var det inte helt enkelt att återanpassa sig till välståndet i Sverige.
-Jag var skitsur på överflödet och duschade med hjälp av en skopa för att visa att det gick lika bra, berättar Sofia Gardarfve.
Om ett år är de tillbaka på Gotland igen. Då väntar föreläsningar i skolor och i kyrkor.
-Kan våra ögon öppnas i Thailand hoppas jag att vi kan göra samma sak på någon här hemma, säger Lina Nyman.
En folkgrupp som bor i gränstrakterna mellan Burma och Thailand. 3,5 miljoner människor varav 200000 bosatta i Thailand.
I Burma har folkgruppen deltagit i motståndsrörelsen mot landets regering.Källa: Ne.se
I Burma har folkgruppen deltagit i motståndsrörelsen mot landets regering.Källa: Ne.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!