De ska kämpa för alla barn i världen

Unicef arbetar för en bättre värld för barnen. Alla barn. I Afrika och Asien såväl som i Sverige.Nu har organisationen fått en frivilliggrupp även på Gotland.

BILDAT UNICEFGRUPP. Gör barnkonventionen till lag, står det på Malin Åkerblom Larssons "tatuering". Tillsammans med Therése Eriksson satt hon på Almedalsbiblioteket i går för att informera om att Unicef fått en frivilliggrupp på Gotland.

BILDAT UNICEFGRUPP. Gör barnkonventionen till lag, står det på Malin Åkerblom Larssons "tatuering". Tillsammans med Therése Eriksson satt hon på Almedalsbiblioteket i går för att informera om att Unicef fått en frivilliggrupp på Gotland.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-10-04 04:00

- I höst ska vi bland annat arbeta med opinionsbildning, berättar Malin Åkerblom Larsson, kontaktperson på Gotland.

Unicef har frivilliggrupper på ett 30-tal platser i landet. Malin Åkerblom Larsson tyckte att det behövdes en också på Gotland och kontaktade organisationen.

- Jag fick åka på utbildning och så startade vi gruppen i våras. Under Almedalsveckan hade vi en aktivitet, annars har vi inte gjort något i sommar. Men nu drar vi igång arbetet.

Tillsammans med Therése Eriksson satt Malin Åkerblom Larsson i går i Almedalsbibliotekets foajé för att informera om att gruppen finns och vad man arbetar med och dela ut information om Unicef och vad det innebär att bli världsförälder.

Men också för att få fler att bli intresserade av att komma med och arbeta i gruppen.


Har stor tyngd
- Nu är vi bara fem medlemmar, varav tre av oss är aktiva. Men vi hoppas på fler och alla är välkomna att vara med, oavsett ålder, säger Malin Åkerblom Larsson.

Det Unicef huvudsakligen arbetar med i Sverige är handel med barn och barn på flykt. Eftersom Unicef är ett starkt och oberoende FN-organ som samarbetar med regeringar och politiker över hela världen så har organisationen stor tyngd och möjlighet att påverka.


Ska träffa politiker
- Vi vill att FN-konventionen om barns rättigheter ska bli lag i Sverige, så att man verkligen blir tvungen att följa den. Hittills är det bara två länder, Norge och Italien som har gjort barnkonventionen till lag. Sverige har visserligen antagit konventionen, men det innebär inte att man följer den. Ofta skyller man ifrån sig, med argument som att det är så mycket värre i andra länder. Det gillar inte Unicef, säger Malin Åkerblom Larsson.

Gruppen på Gotland kommer nu i höst att träffa politiker i regionen och prata om barns rättigheter och hur man arbetar med dessa frågor här på ön.

- På FN-dagen, den 24 oktober, hoppas vi kunna vara ute på skolor och informera. Och den 20 november uppmärksammar vi att det är den internationella barnkonventionsdagen, säger Malin Åkerblom Larsson.

Unicef är FN:s barnfond (the United Nations Childrens Fund).

Organisationen kämpar för alla barn världen över och arbetar framför allt inom sex prioriterade områden.

De är att hjälpa barn att överleva och växa, att påverka världens beslutsfattare, att hjälpa barn i krig och katastrofer, att få stopp på aidsepidemin, för barns rätt att gå i skolan samt för att skydda barn mot våld och övergrepp.

På drygt 30 platser i landet finns frivilliggrupper som sprider information, väcker opinion och samlar in pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om