Jakob Ringbom och Lars Kruthof – som båda hade släktingar ombord på fartyget vid förlisningen – är mitt uppe i arbetet med boken om Hansa som förhoppningsvis blir klar till nästa år. Men det är inte allt.
– Vi har ju en massa gamla ritningar och bilder, och för att underlätta både arbetet med boken men även för framtida föreläsningar så tänkte vi digitalisera ritningarna. Jag kontaktade en kompis som jobbar med sånt här och han blev eld och lågor och tyckte att vi skulle försöka ta det ännu ett steg längre, berättar Jakob Ringbom, vars farfar Jens omkom vid förlisningen.
Förhoppningen är att även skapa en 3d-modell och så småningom en animering så att man med hjälp av datorn kan ta en virtuell tur på och i skeppet. Men första steget som förhoppningsvis är klart om en vecka, är att digitalisera ritningarna.
– Jag är okunnig själv på multimedia, men väldigt fascinerad. Jag har dessutom lyckats få fatt i hyttplaceringarna och kan till cirka 80 procent visa var passagerarna troligtvis fanns vid förlisningen. Det var ju några som inte hade hytter, och sen kan man ju inte veta om någon exempelvis var på toa när torpeden träffade, berättar han.
Det är ett omfattande arbete, och dagen till ära skickar han in de sista ritningarna för digitalisering. Det här är ett sätt för Jakob och Lars att dels för sin egen del, men även som bevarande för eftervärlden, gå till botten med Hansakatastrofen.