Från ingenting till 40 tävlande ekipage efter ett och ett halvt år. Så beskriver Lennart Jacobsson från Näs hundcenter utvecklingen för nose work på Gotland.
– Det är ett fint sätt att aktivera sin hund som får jobba mentalt, samtidigt som man själv lär sig att läsa av sin hund, säger han.
Nose work går ut på att hundarna tränas i att markera en viss doft i olika situationer. På en tävling gör man fyra sök: på kartonger, i ett kontor inomhus, utomhus och på fordon. För varje sök har tävlingsledningen avsatt en viss tid på mellan 1 och 5 minuter. Varje rätt avklarad uppgift ger 25 poäng. I Sockensniffen, som i år bestått av deltävlingar på Fårö, i Havdhem och nu senast vid Hoburgen, tävlar man i klass ett. Då är det eukalyptus-doft som hundarna ska markera. Går man vidare gäller först lagerblad, sen lavendel som är ändå klurigare.
Vid Sjövärnsgården har hundar och hundägare från både Gotland och Enköping samlats på tävlingsdagen för Sockensniffen. Enköpingsborna har varit på träningsläger och en av de som hållit i arrangemangen gör ett kärt återbesök till ön:
– Farfar bodde i Austre, Vamlingbo, berättar Katrin Idås.
Stämningen är avslappnad och familjär. Men tävlas ska det.
Att till exempel skrapa med tassen på lacken på en bil där doftämnet gömts, eller kissa i tävlingsområdet, det ger ett fel i protokollet. Störningar, till exempel om hunden ägnar sig åt rabbis-spillning eller att jaga flugor, är förstås inte heller till fördel. Nämnas kan också att löpande tikar släpps ut sist i spåret.
– En bra tävlingshund är motiverad, koncentrerad och okänslig för störningar, förklarar Lennart Jacobsson.
Motivationen, den kommer från att hunden har roligt – och från belöningen som rätt utförda sökningar ger. Belöningar kan vara godsaker, leksaker eller av socialt slag, det vill säga klappar och vänliga ord från matte eller husse.
Nose work startade i USA och kom som tävlingsform till Sverige 2014. Tre år senare blev det en officiellt sanktionerad sport.
– Överallt i Sverige växer det lavinartat, säger Lennart Jacobsson.
Vi pratar en stund med Katarina Timander från Ljugarn, med ”labradodlarna” Chili och Tassa och Visbyborna Pernilla Rudin med boarderterriern Ture och Sussie Sandberg med rottweilern Lexi. De berättar alla om hur svår tävlingen på Fårö blev, mest på grund av blåsten. Få hundar klarade att ta full pott. I dag, på Gotlands sydspets, är det stilla och solsken.
– För min del tränar jag ett par timmar i veckan, i dag hoppas jag vinna en liten rosett, säger Sussie.
Gunilla Wahlgren från Alva, med Maja som är en Mudi, en ungersk vallare, har för en gångs skull fått lite sovmorgon. Vardagsmorgnar bär hon ut tidningen du just håller i din hand – och andra.
Efter de tidigare deltävlingarna har inte mindre än 11 ekipage vinstchanser. Man räknar de två bästa resultaten av tre. Särskiljning mellan de som klarat lika många sök görs med tiden det tog.
Sussie Sandberg med rottweilern Lexi vinner Hoburgs-tävlingen före Carina Gustavsson med pumin Mio och Patrik Kalmén från Själsö med Zacko, australian shepherd.
Men i slutsummeringen visar det sig ändå att Visbybon Annika Vinblads cocker spaniel Milton sniffat bäst. De vinner sockensniffen, med sex sekunders marginal till Patrik/Zacko och med Sussie/Lexi på bronsplats.