De som ännu inte riktigt räknas har redan röstat
På söndag går Sverige till val, men redan under gårdagen fick de gotländska eleverna säga sitt om hur landet bör styras framöver, eftersom "Skolval 2006" genomfördes.Ett arrangemang som kan liknas vid en gigantisk SO-lektion.- Målet är att lära dem vad demokrati är, säger Romaskolans lärare Maria Gottfridsson.
- Det är jätteviktigt att ungdomarna kan det här, annars är det ju svårt för dem att hänga med i debatten, förstå vad medierna skriver och talar om och varför debatter överhuvudtaget förs, menar hon.
På Romaskolan får alla i årskurs 8 göra ett studiebesök till riksdagen, så politiska frågor är ingalunda ett bortglömt ämne.
- Men när det här valet genomförs blir givetvis allt lite tillspetsat. Vi pratar mycket mer politik då, säger Maria Gottfridsson.
Likt skolmaten
Enligt henne varierade förkunskaperna bland Romaskolans närmare 300 elever kraftigt, då det fanns allt från politiskt engagerade 9:or till andra som knappt visste att det finns olika partier i Sverige.
Målet med Skolval 2006 är dock inte enbart att öka elevernas kunskap och låta dem prova att rösta, utan också att skapa intresse för politik.
Att det inte direkt brukar anses hett att prata om hur landet och kommunerna styrs när man går i högstadiet, är dock en stötesten.
- Det är lite som med skolmaten, den är alltid äcklig, kommenterar Maria Gottfridsson.
- Men jag inbillar mig samtidigt att om eleverna lär sig hur det politiska systemet fungerar och sedan förstår debatten kommer de att få en slags aha-upplevelse. Och det kan ju aldrig vara tråkigt!
I den för gårdagen iordningställda vallokalen i Romaskolan låg röstsedlarna prydligt upplagda och bakom ett skynke stod elever och klistrade ihop valkuverten. Allt liknade in i minsta detalj det val som Sveriges vuxna ska göra imorgon, och bakom valurnan satt elevrådsordförandena Emma Ljungblom och Akvile Paulaityte och övervakade röstningen.
Enligt dem är intresset bland eleverna ändå rätt stort. Och visst - anser dem - är det angeläget med val, även bland de i befolkningen som inte är röstberättigade.
- Det är jätteviktigt att också vi får säga vad vi tycker. Dessutom har det varit bra att genom undervisningen få mer kunskap om vad de olika partierna står för. Det gör politiken roligare, menar de båda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!