De som bor i 79:an är friska men gamla, mycket gamla

Närmare 900 gotlänningar bor i så kallat särskilt boende. I tre nybyggda hus vid Fältgatan på gamla A7-området i Visby bor 84 av dem. I huset med nummer 79, närmast Alléskolan, bor 30 personer i enrumslägenheter sedan i oktober 2001.
Särskilt boende ska ge tillgång till gemenskap. Men på Fältgatan 79 finns inte en enda samlingslokal! Bara ett dagrum på varje våning, som boende och personal delar på. Förrådsutrymmen saknas också, påpekar personalen.

Gotland2003-02-27 04:00
I GA:s serie om att åldras på Gotland berättade vi i tisdagens tidning om behovet av boende för äldre och hur kommunen försöker klara att förbättra den dåliga boendestandard som finns, främst på de gamla ålderdomshemmen.
I dag berättar vi om ett besök på Fältgatan 79, ett nybyggt särskilt boende. De som bor här är friska, men gamla, mycket gamla. Den yngsta är 84 år, den äldsta 99. Och av de 30 är 28 kvinnor! Sjuksköterskan Barbro Johansson, som tidigare har arbetat som distriktssköterska, är omvårdnadsansvarig för de boende. Hon ger goda, råd om omläggningar, fördelar mediciner och har koll på att de boende håller sig friska.

<span class=MR>Friska men mycket gamla</span>
­ De boende har förstås ålderkrämpor. De är friska, men mycket gamla. Sedan kan det bli någon som får lunginflammation, eller ramlar och skadar sig eller får en stroke, säger Barbro Johansson.
Flera av de inflyttade bodde tidigare på nu nerlagda Tallbacken i Follingbo. Andra har flyttat till Fältgatan direkt från ett eget boende i villa eller lägenhet. Boendet är fördelat på tre våningar med nio lägenheter på våning ett och på våning två medan det är tolv lägenheter på tredje våningen. Det är små enrumslägenheter med kök och badrum med handikappanpassad dusch och toalett.
<span class=MR>Egna rum</span>
Många av de anställda vid Fältgatan jobbade tidigare på Tallbacken och kan jämföra.
­ Det funkar jättebra här jämfört med Tallbacken. Man var så inrotad där så jag trodde inte att det kunde bli bättre. Där fick ju de boende dela rum. Här har alla egna rum, säger Marianne Harju, som har arbetat 25 år i äldreomsorgen.
Men en samlingslokal saknas, tycker personalen. Det finns bara dagrum.
­ Det är lite trångt. Som när en som fyllde 80 år skulle firas och anhöriga också skulle få plats, säger Marianne Harju.

<span class=MR>Mer lättarbetat</span>
Ulla Lundberg med 34 år inom äldreomsorgen håller med. Hon har tidigare jobbat både på Tallbacken och i Fårösund. Hon har också arbetat med alla de nyinflyttade i de tre husen på A7. Även hon saknar samlingslokal och förråd.
­ Men det är mer lättstädat och lättjobbat än på Tallbacken, säger Ulla Lundberg.
Personalen försöker ändå ordna aktiviteter så gått det går. De boende tas med på promenader. Bakning, gymnastik och spela spel är annan sysselsättning som erbjuds för den som är intresserad. En del sitter annars mest på sina rum och kommer bara när det är matdags eller serveras eftermiddagskaffe.
Frukost lagas på plats av personalen. Lunch -och middagsmat kommer från restaurang Strandgärdet på Visby lasarett.
Och för den som så önskar är det var fjortonde dag gudstjänst i huset bredvid.
Personaltätheten ligger på 0,71 procent per boende. Det fungerar bra med tanke på att det inte finns demenssjuka på Fältgatan 79, anser verksamhetschefen Carina Andersson. (På Fältgatan 75 finns enbart demensboende, 24 stycken, medan man i nummer 77 med 30 lägenheter bara har en del av boende som är dementa).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om