Politikerna kommer att föra dialogen vidare och utgångspunkten är den bastrafik vi har i dag.
- Sen vet man inte vad som händer på vägen, säger Christer Engelhardt. Det kan komma förslag om komplement med turer som går saktare. Men de ska inte ersätta de turer som vi har i dag. Det är tre timmar som gäller för överfarten och den ska vi behålla.
Farligt gods
Det förslag som eventuellt skulle kunna komma upp i förhandlingarna är de turer som går med farligt gods till Oskarshamn.
- Där skulle man kunna tänka sig att sänka hastigheten för att erbjuda ett lägre pris, säger Engelhardt. Men de ska vara ett komplement och absolut inte ersätta några turer.
Politikerna kommer också att försöka påverka fraktpriserna.
- LRF håller på med en egen utredning där man visar att Gotland har 30-34 procent högre fraktkostnader än övriga landet. Detta kommer vi också att jobba för och få en ändring till stånd. Vi håller på med ett ständigt opinionsarbete där inte bara jag och Gustaf Hoffstedt jobbar med. Alla regionråden är aktiva i jobbet, fortsätter Engelhardt.
Det är en bred politisk uppslutning i frågan och Christer Engelhardt jobbar för en trygghet med turtäthet och hastighet
- Man måste också se på helheten, säger han. I och med den nya vägen mellan Nynäshamn och Stockholm har man förkortat den totala restiden.
Klar ståndpunkt
Det är några år till 2017 då det nya avtalet ska skrivas. Det kan hända mycket på vägen, men de gotländska politikerna kommer att kämpa för den gemensamma saken, lovar Christer Engelhardt.
Även riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt (M) kommer att göra allt för att Gotlandstrafiken inte ska försämras.
- De gotländska ståndpunkterna är klara sedan länge. Vi har samarbetat med LRF och regionstyrelsens arbetsutskott och där är alla överens om att vi inte accepterar några försämringar, säger Gustaf Hoffstedt. Vi kommer att rikta oss till statsråd och trafikutskottet och framföra hur viktigt det är för Gotland.
Möte 28 mars
Närmast på agendan står ett möte med alliansen i trafikutskottet den 28 mars där flera kommer att uppvakta. Förutom LRF kommer besöksnäringen och näringslivet att vara representerat i den delegationen.
- Jag tycker inte att det är en bra idé att vi går ut och föreslår försämringar inför den kommande förhandlingen. Det är förbättringar som vi har förhandlat oss till och den turtäthet och snabbhet som vi har fått vill vi behålla, fortsätter Hoffstedt.
Tuffa förhandlingar
Han är beredd på tuffa förhandlingar.
- Långt ifrån alla kommer att bli nöjda, men vi kommer att göra vårt yttersta för att Gotland även i fortsättningen ska få en bra och trygg färjeförbindelse med fastlandet, säger han.