De tävlar i mat-SM

Nästa helg är det dags för SM i mathantverk där Gotland representeras av Lilla Bjers i Västerhejde och Gotlands Delikatesser i Väskinde.

Ludwig Balassa, Gotlands Delikatesser i Väskinde.

Ludwig Balassa, Gotlands Delikatesser i Väskinde.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2014-08-30 09:00

Konkurrensen är stenhård, totalt tävlar 120 svenska matföretag med cirka 450 produkter i 36 olika klasser.

Gotlands Delikatesser tog guld 2012 med sin äppelchutney och ifjol var de en hårsmån ifrån bronset med sin salmbärssaft.

–Det här är jättespännande och en stor kick för företaget. Dessutom får vi återkoppling från juryn, säger Ludwig Balassa, Gotlands Delikatesser.

Tävlar gör även Lilla Bjers som förra året knep ett brons för sin chilipickles och i år kommer att medverka i klassen innovativ matlagning.

–Vi producerar våra produkter av vårt överskott, med syftet att ingenting ska slängas för i första hand säljer vi primörer, säger Göran Hoas, Lilla Bjers.

Göran Hoas berättar med entusiasm om hur stimulerande det är med att kreera mat, att skapa något nytt på tallriken utifrån det som är över efter årets skörd. Det kan bli tio flaskor ketchup eller hundra, det beror på. Att sedan få visa upp den nya produkt som uppstått under årets säsong vid SM i hantverk är alltid kul.

–Det är fantastiskt roligt att vara med, det känns jättebra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!