De tog ett värmande julbad
I Östergarn tar man julbadet i bastun kvällen före julafton. En tradition som pågått i flera generationer och som östergänningar håller strängt på. Man blir glad av julbadet. Det vittnade alla rungande skratt från bastun om.- Det gäller att prioritera. Man har ju en hel del att göra den här kvällen men bastubadet missar vi inte, sa Bodil Heijbel, en trogen bastubadare i socknen.
Men från bastun kom värmen och de glada skratten värmde ända in i hjärtat när vi kom in. Kvinnorna i bastun sjöng julsånger, skrattade och ?flamsade? så där barnsligt ?juligt?.
- Det beror på hur många som är här, vad vi pratar om. Är vi bara två eller tre kan våra diskussioner bli mycket djupa och allvarliga. Men är vi så här många som i kväll och det är jul, ja, då blir det mycket skoj, sa Bodil.
Bad och motion
Hon badar bastu så gott som varenda lördag och det gör resten av hennes familj också.
- När barnen är under året så får de sitta i sin babysitter och vänja sig vid bastuvärmen. Sen blir de så vana att de inte vill missa det när de blir lite större.
Några av kvinnorna i bastun ingår i ?Bastubadande väninnorna?, BBV. De hittar på saker i samband med badet. Bland annat har de gjort en jättefin almanacka som såldes till sockenborna och nu planerar de en adventskalender till nästa år. För att stödja underhållet av bastun. Tjejerna brukar också kombinera badandet med motion i form av en promenad eller lite jogging.
Pratar kalorier
- Ibland går vi på Wallins kafé och äter bakelser eller, sommartid, till Sandvikens kafé, sa Lilian Lauberg.
Och så ställer de sig på vågen en efter en, noterar vikten före och efter jul. Skojar med varandra om det, skrattar och tipsar om kalorifattig julmat.
Bastun byggdes 1942 efter att den första bastun, som byggdes två år tidigare i gamla fattigstugan på Kaupungs backe, brann ner. Det var militären som byggde bastun och materialet till den kostade då 4?000 kronor. Från början fanns där också badkar men år 1964 var det endast 98 personer som valde badkaret medan 962 föredrog bastun och därmed tog badkarsepoken slut.
Tjejerna berättar om Gösta Qviberg som var trogen bastun. Han satt och tog betalt av besökarna varenda lördag. Numera lägger man sin 20-lapp i en låda.
När tjejerna är nybadade och riktigt ?julrena? kommer karlarna till bastun. Och då rungar skratten om möjligt ännu högre ut i den mörka vinternatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!