De tvistar om ytan

Meningarna går isär om länsstyrelsen egentligen hade rätt att stoppa Nordkalks arbeten i Ojnareskogen.Men myndigheten slår ifrån sig - man har inte försökt sinka kalkbolaget genom att medvetet luta sig mot felaktiga dokument.- Det har vi absolut inte gjort, säger handläggaren Anna-Lena Fritz.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-09-04 04:00

I helgen krävde länsstyrelsen att Nordkalk skulle avbryta sitt arbete tills Högsta domstolen yttrat sig, eftersom bolagets tillstånd överklagats dit.

Länsstyrelsen pekade  på ett äldre dokument, där Nordkalk enligt länsstyrelsens tolkning uppgett att avverkningen skulle omfatta sju-åtta hektar skog för det inledande arbetet med serviceväg och krossgrop.

Men den planerade avverkningen sträcker sig i själva verket över 60 hektar.


"Ingen anledning"
Det var Naturvårdsverket som uppmärksammade länsstyrelsen på att mer skog avverkats än vad som uppgavs i det äldre dokumentet.

Kalkbolaget har redan gått alldeles för hårt fram med avverkningen, tycker de båda myndigheterna.

- Det finns ett villkor i domen som säger att de ska komma in med underlag till länsstyrelsen senast vartannat år för hur mycket man tänker avverka och bryta. Då finns det ingen anledning att redan i det inledande skedet avverka en tredjedel av området på 170 hektar, som ska räcka till 25 års brytning. Det är helt orimligt, säger Anna-Lena Fritz, handläggare vid länsstyrelsen.


"Fel dokument"
Men Nordkalk säger att länsstyrelsen begått ett misstag, och tycker att det är vad som står skrivet i domen som gäller.

- De har tagit fel på dokument. I domen anges inte någon exakt siffra, konstaterar Eva Feldt.


Slår ifrån sig
Länsstyrelsen gör en annan tolkning:

- Domen är en sak, men sedan finns det annat material som ligger till grund för domen, och detta dokument är ett sådant, säger Anna-Lena Fritz.

Har ni medvetet valt ett felaktigt dokument i syfte att försena Nordkalk?

- Absolut inte, säger Anna-Lena Fritz.

Länsstyrelsen och Nordkalk ska träffas på onsdag för att bland annat tala om krav på redovisning av kväveläckage, som myndigheten riktar mot bolaget.


Pressat läge
Under tiden står arbetet på den planerade täktplatsen stilla, sedan Mellanskog avbröt sin avverkning i helgen.

Har luften gått ur Nordkalk nu?

- Nej, det är klart att det varit ett pressat läge, och vi har full förståelse för att Mellanskog valde att kliva av. Men vi är övertygade om att vi har rätten på vår sida, och att prövningen i Högsta domstolen inte kommer att påverka oss. Men vi är tidspressade, och det beror delvis på att länsstyrelsen i över ett år handlade vår ansökan om utökad brytning i vår nuvarande täkt.

Det säger Eva Feldt, kommunikationschef vid bolaget.

Upplever ni att länsstyrelsen försöker förhala ert arbete?

- Det vill jag inte kommentera, säger Eva Feldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om