"De utbildas för att samtala och iaktta"
- En fantastisk grupp, jag är mäkta imponerad! Att det är 70 procent tjejer och att huvuddelen är under 30 år är extra roligt.Det säger t f kriminalkommissarie Fredrik Persson om den första gruppen polisiära volontärer, som utbildades i helgen.
Frivilliga. Drygt 30 gotlänningar från 18 år och uppåt fick i helgen utbildning som polisens nya volontärer. Alla är de medborgare som bedöms uppfylla polisens krav på exempelvis demokratiska värderingar, ansvarsuppfattning och personlig mognad.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
30-tal deltog
Under helgens utbildning på Gotland, där 33 gotlänningar deltog, bistod Lars Serenander från Stockholmspolisen med råd och dåd. Han konstaterade att kombinationen lokala kontaktpoliser och volontärer, en modell som anammats på ön, blivit mycket lyckosam.
- Volontärerna bidrar med ökad synlighet, ökad förståelse för polisens arbete, bättre insyn och ett ökat förtroende.
Volontär blir man i tre steg. Först ett informationsmöte, så ett enskilt samtal och sedan - om man väljs ut - nio timmars utbildning i bland annat beteende, kommunikation, lag och rätt och polisens organisation. Vill man skriver man sedan under en överenskommelse med polisen på Gotland.
Vad innebär den?
- Det allra viktigaste är reglerna kring tystnadsplikten - alltså sekretess, säger ungdomsenhetens chef Fredrik Persson.
Vad har volontärerna för befogenheter?
- Samma som allmänheten i gemen. De utbildas inte för att ingripa, utan för att samtala och iaktta och på det sättet hjälpa oss.
När, var och hur kommer de att synas?
- Första gången den 26 februari. Det är lönehelg och starten på sportlovet och då kraftsamlar vi. Det blir ju polisens behov som styr.
Volontärerna informeras via mejl om planerade aktiviteter - exempelvis nattvandringar och informationsinsatser - så gäller först till kvarn-principen. En insats är helt frivillig och oavlönad. Enligt Fredrik Persson blir det åtminstone en till rekryteringskampanj under 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!