Stiftsvalets vinnare: "Kyrkan är ett plagiat på staten"

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, ser ut att ha vunnit rysarvalet till stiftsfullmäktige. De går även framåt nationellt. Men vill inte ha något av de valen.

Kyrkovalet har ingen mandatspärr, därför får Afs ett mandat trots endast 1,68 procent av rösterna.

Kyrkovalet har ingen mandatspärr, därför får Afs ett mandat trots endast 1,68 procent av rösterna.

Foto: Simon Bendelin/Grafik

Gotland2021-09-20 15:17

Resultaten från kyrkovalet är än så länge preliminära – och på Gotland är det jämnt mellan de största nomineringsgrupperna. Gällande det nationella kyrkomötet ser Posk ut att ha förlorat sin plats, då Socialdemokraterna och Centerpartiet verkar knipa de två gotländska mandaten.

I valet till öns stiftsfullmäktige är det ännu jämnare mellan de tre starkaste grupperna, som i det fallet är C, Posk samt Kyrklig samverkan i Visby stift, KysV. De får troligen 16 mandat vardera.

I nuläget är Posk störst med sina 31,55 procent och får anses vara det lokala valets vinnare.

– Det är ännu en rysare, jag tror det handlar om nio röster. Men oavsett det är vi nöjda med att gå framåt och ta fler mandat, kommenterar Posk:s lokala ordförande Inger Harlevi.

undefined
Inger Harlevi hade fullt upp under gårdagen, då hon även sitter i regionfullmäktige.

Valdeltagandet ligger på knappa 18 procent, både på Gotland och i riket. Vilket snabbt för oss in på en av Posk:s viktigaste frågor framöver.

– Deltagandet är inte okej, men Posk vill också ha en helt annan struktur. Kyrkan lever kvar för mycket i att vara ett plagiat av stat eller kommun, jag tycker man ska se det mer som en förening. Vi vill ha direkta val till en enda nivå, nämligen församlings- eller pastoratnivå. Där utser man sedan elektorer istället, som sköter de övriga valen, förklarar Inger Harlevi.

Posk på Gotland ser alltså ut att mista sin plats i kyrkomötet – men enligt Inger Harlevi är kyrkans organisation även en fråga för stiftsfullmäktige:

– Ja, det är angeläget att vi från stiftshåll agerar i detta, säger hon.

Sven Sandström, som även han kandiderar för Posk, kallar hela kyrkovalet för "en kvarleva". Något som även påverkar själva resultatet, enligt honom:

– Av tradition blandas det fortfarande ihop med riksdagsvalet och många röstar likadant som de röstar där. Jag vill inte ha partipolitik i kyrkan, om inte Posk hade funnits hade jag aldrig engagerat mig, säger han.

undefined
Sven Sandström vill verka för en grön omställning inom kyrkan.

Inom Posk finns idel namn som känns igen från andra sammanhang; förutom de två nämnda märks bland andra Cecilia Schelin Seidegård, Rolf Öström, Åsa Wackelin Flanking och Daniel Hillström.

När Sven Sandström är involverad brukar det handla om elfordon och grön omställning. Det gör det egentligen även här:

– Kyrkan är en stor fastighetsägare och det är stiftet som förvaltar all denna skog. Kan vi använda mindre fossila bränslen i skogsarbetet eller kanske sätta upp vindkraftverk? Jag vill även få till fler laddstolpar. "Om du ser en kyrka ska du kunna ladda både själen och bilen", det är min vision.

Även övriga inom Posk har sina "specialområden". Inger Harlevi vurmar till exempel för själva kyrkorna:

– Statens kyrkoantikvariska ersättning har inte räknats upp sedan 2010, samtidigt som kostnaderna för restaurering ökar hela tiden. Vi behöver på allvar prata om hur vi ska klara våra medeltida kyrkor i framtiden. Jag tror vi är det enda stiftet som inte har stängt någon kyrka än, berättar hon.

I övrigt, gällande valet till Visbys stiftsfullmäktige, kan det konstateras att Sverigedemokraterna tar två mandat medan högerpopulistiska Alternativ för Sverige, Afs, tar ett.

– Jag tycker det är tråkigt, allas lika värde och mångfald är viktiga värderingar inom kyrkan och de står inte för sådant. Men jag ser dem som en marginell företeelse och hoppas att de förblir det. Man ska inte uppröras för mycket, då får de bara mer uppmärksamhet, anser Sven Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!