De vann med köttbullar och smör

Med sina lammköttbullar och syrade smör tog bröderna Dan och Pär Wikström hem både första- och andrapriset i regionala deltävlingen i Gastronomiska Matverk 2014.

Göran Hoas från Lilla Bjers gratuleras av prisutdelarna Elisabeth Kalkhäll från Almi och Dan Widegren från Widegrens gård.

Göran Hoas från Lilla Bjers gratuleras av prisutdelarna Elisabeth Kalkhäll från Almi och Dan Widegren från Widegrens gård.

Foto: Karl Melander +46705487121

Gotland2013-11-21 12:21

Under skämt och kramar från bland andra konferencieren och tv-profilen Lotta Lundgren delades priset ut infören applåderande publik vid Matlandetkonferensen på Wisby Strand.

Bröderna Wikström får, enligt juryns motivering, förstapriset bland annat för "... ett högklassigt mathantverk som uppvisar en fin känsla för traditionella, gotländska smaker. Produkten är framställd med hänsyn till respektfull djurhållning som bidrar till att hålla det gotländska odlingslandskapet öppet." Råvaruproducent är Graute gård och Kjell Nilsson. Andraplatsen får bröderna för det syrade smör som juryn beskriver som en "gudomligt god produkt". Där är Lövsta landsbygdscentrum råvaruproducent. Tredjepriset gick till Göran och Margareta Hoas från Lilla Bjers som tillsammans med kocken Luqaz Ottosson skapat en "överraskande ketchup".

Trots att bröderna Wikström fått ta emot flera priser under året så var dagens prisutdelning inte något man räknat med.

– Nej, det var inte något vi förväntade oss, speciellt inte att få både första- och andrapriset, säger en glad Pär Wikström, precis efter tillkännagivandet.

Han berättar att priset är extra välkommet eftersom det innehåller konkreta användingsområden såsom konsulttid från bland andra Almi samt hjälp av en reklambyrå att ta fram användbara etiketter till produkten och bidrag till tryckkostnader.

Nu kommer "Mamma Scans-köttbullar" att få konkurrens och om allt går enligt planerna finnas ute i butiken redan i början av nästa år, enligt Pär Wikström.

– Det här är inte någon premiumprodukt liknande det vi jobbat mycket med tidigare utan en vardagsprodukt där vi hoppas kunna få upp lite större volymer, säger Pär Wikström.

Lammköttbullarna är en variant av den klassiska lammsmäckan med smak av senap, vitlök och kryddor och beskrivs av Pär Wikström som allerigvänliga eftersom de inte innehåller gluten eller laktos.

– Har vi väl satt vårt namn på något så lovar vi att det inte kommer att bli några platta, gummiartade köttbullar. Vi vill alltid hålla toppklass, säger Pär Wikström med ett litet skratt.

Han berättar att tanken bakom köttbullarna är även att ta tillvara på en typ av kött som vanligtvis inte har så hög status.

– De är gjorda av tackkött som inte värderas så högt vilket är synd, för det är ett gott kött. Sedan är vi noga med djurhållningen och det här köttet kommer från djur som gått ute och haft det bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!