De varnar för dödlig ört

Den gamla läkemedelsväxten, den giftiga bolmörten, har spridit sig ovanligt mycket på Gotland i år och därför går nu Länsstyrelsen på Gotland ut med en varning.

Giftig Bolmört.

Giftig Bolmört.

Foto: Magnus Martinsson / Naturfotograferna / IBL

Gotland2014-06-14 08:00

Bolmörten har en otrevlig lukt vilket gör att det är ovanligt att människor äter av växten. Däremot finns risken att hästar, nötkreatur och lamm får i sig växten när de betar ute på markerna. Rådet är att rycka upp växten med rötterna, med handskarna på, samla ihop den och sedan bränna den. Växten, som ursprungligen kommer från Medelhavsländerna och Västasien men kom, enligt uppgifter från Wikipedia.org, till Sverige under järnåldern. Den växer huvudsakligen vid gamla gårdar och gillar näringsrik jord. Förutom sin illaluktande doft känns den igen på sin körtelhåriga och klibbiga växtlighet. Den blir cirka 1 meter hög, växer upprätt och har tandade, nerviga blad. Blommorna sitter tätt på grenar som först är ihoprullade och sedan vecklas ut i takt efter att blommorna slår ut. Blommorna är blekt gula med violetta ådringar och formen av blomman liknas vid en tratt. Bolmörten blommar mellan juni och september. Alla delar av bolmörten är giftig. Symptomen vid förgiftning, enligt giftcentralen, är muntorrhet, ansiktsrodnad, hjärtklappning, yrsel, vidgade pupiller, dimsyn, oro och hallucinationer.

–Bolmörten kommer gärna upp på där marken rörts om av harvning, plöjning eller till och med återinfört bete där trampet från djuren kan stimulera fröna att gro. Eftersom fröna kan ligga lång tid i fröbank går det inte att bli av med den vid ett givet tillfälle, utan man får vara uppmärksam på när den gror, säger Magnus Martinsson, Länsstyrelsen på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!