Under hösten 2013 genomförde polisen på Gotland en insats med syftet att uppdaga så många narkotikabrott bland ungdomar som möjligt. Under de åtta veckor insatsen pågick fann man 26 ungdomar som brukat, haft på sig eller sålt Spice. Detta ledde till 53 brottsrubriceringar, varav tio nådde hela vägen till att bli förundersökningar. Nästan samtliga av dessa var dock fall där ungdomarna haft att göra med mer än bara Spice. Det är nämligen inte narkotikaklassat.
- Utvecklingen av nätdroger går väldigt snabbt. Så fort något blir olagligt ändrar man bara några av beståndsdelarna i drogen, så är den laglig igen, säger Conny Johansson på närpolisen.
De som använder Spice är vanligtvis mellan 15 och 17 år gamla. Men Conny Johansson berättar att han stött på påverkade ungdomar som varit tolv år gamla.
- När jag haft förhör med ungdomarna och frågat varför de använder Spice har jag flera gånger fått svaret "för att jag vill fly verkligheten för en stund". Man kan undra vad som gör att ungdomar mår så dåligt i dag att de vill fly verkligheten, säger han.
Spice är inte lika fokuserad till fest som till exempel cannabis. Den finns med även i vardagen och är enligt Conny Johansson billig och lättillgänglig.
- Det finns ungdomar som tar Spice på rasterna i skolan, och sedan kommer tillbaka till lektionerna med kraftiga kräkningar och rödkantade ögon.
Eftersom drogen är laglig kan polisen inte göra mycket för att få stopp på den. Därför är informationen till de vuxna extra viktig.
- Vi är ute och pratar med lärare, föräldrar, personal på ungdomsgårdarna och socialtjänsten. Vi vill att de ska veta hur någon beter sig om den är påverkad och hur drogen ser ut. Det finns absolut brister i det arbetet, säger Håkan Larsson, chef för närpolisavdelningen.
Han menar att polisens samverkan med socialtjänsten är viktig i arbetet mot Spice.
- Om det inte blir någon förundersökning efter att vi gjort vår del ska socialtjänsten kunna ta över på en gång. Ingen ska hamna mellan stolarna, säger han.