De vill flytta kontoret - men inte till Roma

Kommunens kontor för konsumentvägledning måste komma ner på marken eller också måste kontoret bli tillgängligt genom hiss om det inte går att hitta lokaler i markplan.
Nu ligger det på andra våningen i en fastighet i Östercentrum i Visby. Där har det legat sen hösten 2001 då biblioteket flyttade till Almedalen. Tidigare låg det i bottenvåningen på Borgen.

Gotland2005-02-24 06:00
Enligt kommunens policy skall dess lokaler tillgängliga för allmänheten vara handikappanpassade.
Enligt muntlig överenskommelse med handikapporganisationerna skulle lokalen på öster bli tillfällig i några år.
Nu har det gått 3,5.
För att komma till kontoret måste man ta sig upp för en lång trappa. Det kan vara besvärligt för en del, främst folk som ha svårt att gå - varav en del har rullstol - är synskadade, besökare med barnvagnar med flera.
-Spontanbesöken har helt försvunnit sen vi flyttade hit, säger konsumentsekreterare Ann-Marie Larsson.
Kontoret hör sedan en del år tillbaka till kultur- och fritidsförvaltningen, som ännu har sina lokaler på gamla slakteritomten, men som snart skall flytta till Lövsta i Roma.

Jagat andra lokaler
-Vi är väl medvetna om att kontoret inte ligger bra till, säger kultur- och frtidsförvaltningens chef Ulla Pettersson. Vi har jagat andra lokaler och nämnden har sagt att konsumentvägledningen bör ligga under kommunens servicekontor, men det blev det inget av. När det stod klart att vi skulle flytta ville vi ha med kontoret till samma ställe där vi skulle vara. Men då visste vi inte att det skulle bli Roma.
Enligt Leif Ajpe på kultur- och fritidsförvaltningen gjordes inget formell överenskommelse med handikapporganisationerna.
-Vi kom överens om att lokalerna på öster skulle vara en tillfällig lösning för ett par, tre år, säger han. Det största problemet tror jag besökare med barnvagnar har. När det gäller handikappade kan man träffas i en annan lokal.

Besvärligt ta sig dit
Maud Åkesson, Synskadades förening, har haft flera kontakter med Ann-Marie Larsson och Gyrid Staaf på konsumentvägledningen.
-Lokalen är besvärlig att ta sig till och det är också svårt att hitta dit, säger Maud. Folk som vill ha tips och råd angående varor eller hjälp med annat skall lätt kunna hitta till den servicen.
Hon kommer att ta upp frågan när kommunens handikappråd har möte i veckan.
-Jag tycker även att barnfamiljer borde agera i frågan, säger hon. Det går inte att komma till kontoret med barnvagn.
Även kommunens referensgrupp för konsumentfrågor har agerat. Nyligen sände gruppen, som består av Jörgen Benzler, Rose-Marie Stenbom, och Barbro Ronsten, en skrivelse till dem det berör i kommunen om konsumentvägledningens situation.

Viktigt lösa tillhörigheten
Gruppen framför att konsumentvägledningen (KV) inte vill vara en del av kultur- och fritidsförvaltningen och att förvaltningen vid minst två tillfällen sagt att den inte längre vill ha ansvaret för den verksamheten.
KV har inte arbetsuppgifter som naturligt hör hemma under den förvaltningen och i och med detta får heller inte KV det stöd som behövs.
Referensgruppen anser att det är viktigt att lösa tillhörigheten för att de anställda skall kunna göra ett bra arbete och inte riskera att komma bort i organisations- och budgetbeslut.
Enligt förvaltningschefen skall KV flytta med till Roma. Men enligt gruppen betyder det att en stor del som idag besöker KV inte kommer att göra det framöver.
När kontoret flyttade till Östercentrum ansågs det att det inte skulle flytta med till Almedalen eftersom det inte ligger tillräckligt centralt. Istället skulle det ligga i Östercentrum.
Gruppen skriver att KV arbetar bland annat med skuldsanering, budgetrådgivning, konsumentinformation, viss juridsik vägledning, påverkar gotländska företag ur konsumentperspektiv samt fungerar som kunskapsbank, bland annat i beslut som EU tar.

"Ingen bryr sig..."
En stor del av besökarna kommer från socialförvaltningen eller psykiatrin där de får information om vad KV kan hjäpa till dem.
-Vi vet att många av dessa gotlänningar inte kommer att besöka KV om det inte ligger i Visby, säger Jörgen Benzler.
Gruppen föreslår att KV istället blir en enhet i kommunens ledningskontors förvaltning eller kommunens servicekontor.
Ytterligare ett alternativ, som gruppen föreslår, är flyttning till social- och omsorgsförvaltningen, men den lösningen kan vara hinder får många att gå dit. Då finns också risken att KV åter hamnar under en nämnd som inte känner så stort ansvar för KV och att den återigen kommer bort vid framtida budget- och organisationsfrågor.
Under tiden har Ann-Marie Larsson och Gyrid Staaf fullt upp att göra på kontoret. De hinner inte själva engagera sig i att leta lokaler och göra utredningar om vilken förvaltning kontoret skall höra till.
-Vi är till för konsumenterna, säger Ann-Marie.
-För att samhället skall fungera behövs seriösa näringsidkare och vi skall se till att de följer konsumentlagstiftningen, säger Gyrid Staaf.
-Det känns som ingen i ledande ställning bryr sig om var vi är, säger Ann-Marie. Vi har inget direkt stöd hos tjänstemännen. Men det finns en del politiker som jobbar för oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om