De vill ha mer av kristen etik i skolan
Visst har Gotland råd med ett kommunalt vårdnadsbidrag. Det anser öns kristdemokrater. De vill också se mer av kristen etik i skolan. Men kristendom på schemat ska bara finnas som elevens val.
Vårdnadsbidrag är en fråga de drivit i många valrörelser och i år har man, åtminstone delvis, fått gehör bland medpartierna i den borgerliga alliansen. Men Gotlands kristdemokrater är inte helt nöjda med överenskommelsen.
- Vi hade velat ha en mer tvingande skrivning. Vårt förslag var att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda vårdnadsbidrag till de familjer som avstår barnomsorg för att själva vara hemma med sina barn. Alliansens överenskommelse är att "det ska vara möjligt" för kommuner att erbjuda vårdnadsbidrag, säger Yngve Andersson och Rut Smeds, första och andra namn på kristdemokraternas lista i kommunvalet på Gotland.
GT träffar de två politikerna under en lunchtimme på en restaurang i Visby. Rut Smeds är socionom och jobbar som handläggare på Försäkringskassan, Yngve Andersson är pensionerad ingenjör med ett förflutet inom FRA. Båda har ett par mandatperioder bakom sig och representerar partiet bland annat i kommunfullmäktige.
- Skulle Gotlands kommun verkligen ha råd att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag?
- Ja, det tror jag, svarar Yngve Andersson. En barnomsorgsplats kostar ju cirka 100000 kronor per år och vårdnadsbidraget kommer att kosta cirka 60 000 kronor. Eftersom familjer som får vårdnadsbidrag inte behöver dagisplats gör kommunen en besparing där. Jag tror dessutom att införandet av vårdnadsbidrag kan bidra till att vi får mindre köer till barnomsorgen och mindre barngrupper.
- Är familjepolitiken överordnad andra frågor i ert parti?
- Inte överordnad, svarar Rut Smeds. Men familjen är samhällets kanske viktigaste grundsten och därför sätter vi frågor om familjen högt. I årets valrörelse har vi dock lyft fram tre profilfrågor - familjen, jobben och vården om de äldre.
Yngve Andersson lägger till att familjen inte nödvändigtvis måste vara en traditionell kärnfamilj.
- Familjer kan se väldigt olika ut. Och vi stödjer dem hur de än ser utsäger han.
- Ja, men vi ser fortfarande äktenskapet som någon slags grund, påpekar Rut Smeds.
Vi går över och pratar skola. Studiero är något som betonas i kristdemokraternas valmanifest. Och trygghet i skolan.
- Hur ska det uppnås?Är ni beredda att öka personalen i skolan?
- Det där ligger på flera plan, svarar Rut Smeds. Lärarrollen måste tydliggöras ännu mer. Läraren ska känna en trygghet i att vara en självklar auktoritet i klassen. Klasserna måste bli mindre, ingen lärare ska ha huvudansvar för mer än 15 elever. Och, ja, visst behövs det fler vuxna i skolan, mer personal. Det tror jag säkert. Skolan måste få kosta pengar.
- Ni skriver att undervisningen i skolan ska vila på kristen grund. Hur rimmar det med ett sekulariserat samhälle?
- Kristen etik och västerländsk humanism, skriver vi, påpekar Yngve Andersson.
- Men ändå, kan man verkligen i dagens Sverige ha en skola med undervisning som uttalat bygger på kristen etik?
- Det är möjligt det kan upplevas som stötande för helt sekulariserade människor, men vi menar att Sverige ändå är ett land som vilar på kristen grund. Våra grundläggande normer och värderingar härstammar från kristendomen. Men visst är det ett ställningstagande från vår sida, vi vill stå upp för att Sverige är ett kristet land, säger Yngve Andersson
- Men egentligen handlar det inte om religion utan om etik, om att slå fast normer om humanism och respekt för människovärdet. Allas lika värde.
- Så ni vill inte återinföra kristendomsundervisning i skolorna?
- Nej, den ska finnas med i den övriga religionsundervisningen precis som det är nu. Däremot ser vi gärna kristendomskunskap som ett ämne under ritt val, säger Yngve Andersson.
- Friskolor ska ha lika villkor som kommunala skolor, skriver ni i valmanifestet. Innebär det att bidragen till friskolorna ska öka?
- Ja, i den mån de får mindre pengar idag ska de höjas. De ekonomiska villkoren ska vara lika oavsett vem som driver skolan.
- Är ni beredda säga ja till de friskolor som nu ligger med ansökningar inne hos Skolverket, bland annat Bra-skolan som vill starta grundskola i Visby?
- Principiellt är vi för friskolor och etableringsrätt. Men vi tycker ändå att det ska göras en konsekvensanalys vid nya etableringar.
- Så om man befarar att en ny friskola kan leda till nedläggning av en kommunal ska etableringen hindras?
- Nej, det tycker jag inte. Om en skola håller måttet enligt Skolverkets bestämmelser finns inget skäl för kommunen att stoppa den. Oroas man över att kommunala skolor konkurreras ut måste man i stället se till att göra dem så konkurrenskraftiga att eleverna väljer att gå där, svarar Yngve Andersson.
- Ni vill ha en värdighetsgaranti i vården. Vad innebär det?
- Vi vill ha ett tanke-regimskifte, säger Rut Smeds. Vi måste se till individerna och deras behov och inte vara så fixerade vid organisation och teknik. Jag skulle vilja se mycket mer flexibilitet och individuellt bemötande i vården.
- Lovar ni mer personal också? Äldrevården har ju tappat en hel del under senare år.
- Det är inte alltid antalet medarbetare avgör kvalitén i vården. Kanske behövs det fler, men viktigare tror jag är att man satsar på personalen. Även här handlar det om bemötande, personalen måste bli sedd och få känna större delaktighet.
- Till sist, hur går det i valet?
- Det beror på hur väl vi lyckas få ut vårt budskap. Men vi behåller nog våra mandat i kommunfullmäktige. På riksplanet tror jag vi får cirka sju procent, svarar Rut Smeds.
- Nej, snarare 17 procent tror jag, säger Yngve Andersson.
FAKTA/ Valresultatet 2002
Antal röster i kommunvalet: 1 264
Antal röster i riksdagsvalet: 2 177
Antal mandat i kommunfullmäktige: tre
Antal röster i kommunvalet: 1 264
Antal röster i riksdagsvalet: 2 177
Antal mandat i kommunfullmäktige: tre
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!