De vill helst inte ha något kommunalt vårdnadsbidrag

I helgen som gick gjorde folkpartiet en helomvändning i frågan om kommunala vårdnadsbidrag.
Från att tidigare varit motståndare till idén sa en enig partistyrelse nu ja till att låta kommuner införa vårdnadsbidrag.
Men det är inget beslut man jublar över på Gotland.

Gotland2006-09-01 06:00
- Personligen tycker jag inte alls om det, säger Bror Lindahl, Stånga, öns ledande folkpartist i många år.
- Jag är inte så vansinnigt förtjust i det jag heller, säger Mats-Ola Rödén, Visby, partiets andra lokala toppkandidat.
De menar att utspelet är en eftergift för Alliansen. Syftet är att komma närmre en uppgörelse om familjepolitiken.
- Vi ser en fara med vårdnadsbidrag, fortsätter de. Vi ser en risk att främst kvinnor hamnar i en traditionell "hemma-med-barn-roll" och att jämställdheten tar ett steg tillbaka. Vi tror också att integrationen kan motverkas och att invandrarkvinnor riskerar att i än högre grad bli kvar hemma och kanske aldrig kommer ut på arbetsmarknaden.

- Kommer ni trots detta att agera för att Gotlands kommun inför vårdnadsbidraget?
- Vi måste ju acceptera det beslut partistyrelsen tagit och se positivt på vårdnadsbidraget. Men det blir ingen fråga vi ger hög prioritet här på Gotland, helt ärligt så ligger den nog sist i prioriteringsvärde. I dagsläget finns heller inget ekonomiskt utrymme att införa kommunalt vårdnadsbidrag på Gotland, svarar Bror Lindahl.
För öns folkpartister är det helt andra frågor som är viktiga. I broschyren "Kom igen Gotland!" sammanfattar de i tio punkter hur de vill förbättra Gotland.
- Nummer ett är kommunikationerna, säger Mats-Ola Rödén. Vårt krav är att färjorna ska betraktas som vår landsväg och priserna ska sättas därefter. Det är ett krav vi drivit i många valrörrelser nu, men vi kommer fortsätta tjata tills vi får gehör.

Snabbgående färjor
I konsekvens med riksvägstanken vill man också att Vägverket blir huvudman för trafiken. I övrigt instämmer partiet med det samlade Gotlands krav på färjetrafiken, det vill säga snabbgående färjor, två hamnar, tillräcklig kapacitet för gods- och persontrafik och bättre långsiktighet.
Nummer två på listan är regionfrågan.
Ett friare och självständigare Gotland är står att läsa på folkpartiets lokala valaffischer.
- Vi vill ha Gotland som en egen region med utökat självstyre, förklarar Bror Lindahl. Med ett regionfullmäktige som tillika är kommunfullmäktige.
Att länet försvinner är man införstådd med och någon landshövding anser man inte behövs.
- Men vi måste få förbli en egen region och inte nån liten förort till Stockholm. En egen region i Sverige och i EU, och med ö-status som Åland.
Om de här två första punkterna förverkligas kommer många av de följande önskemålen att lösas med automatik.
Näringslivet kommer att få en knuff framåt och jobben blir fler. Och med bättre och billigare kommunikationer kommer också inflyttningen att öka vilket även gynnar landsbygden, som därmed ges förutsättningar att behålla mer av servicen, resonerar de två folkpartisterna.

Skolfrågor
10-punktsprogrammet omfattar i princip alla samhällssektorer. Vård och omsorg, skola, kultur och fritid, boende, miljö och energi.
Mats-Ola Rödén brinner särskilt för skolfrågor. Och det är mycket som bekymrar honom i dagens skola. Elever som lämnar grundskolan utan godkända kunskaper, det individuella programmet som bara växer och lärare som mer eller mindre abdikerat.
- Vi måste få en tydligare skola. Du ska kunna läsa och skriva efter trean, betyg ska ges från sjätte klass och högstadiet ska ges resurser så att gymnasiets individuella program kan avskaffas, säger han.
Han talar sig även varm för rätten att välja skola och om alternativ till traditionella gymnasieutbildningar, till exempel lärlingsutbildning.
Bror Lindahls hjärtefråga är miljön. Attt rädda Östersjön och ett absolut nej till den planerade gasledningen står högst upp på hans personliga lista.
- Och en pilotanläggning för bioenergi på Gotland; biogas är det jag personligen tror mest på, säger han.

- Men vindkraften då? Kampen mot den?
- Jo, det är kanske det som ligger allra närmst mitt hjärta, svarar han. Som jag ser det är vindkraften helt onödig, den tillför ingenting och den kan inte excistera utan stora subventioner. Dessutom påverkar den människor som bor nära vindkraftverken väldigt negativt.

- Har du partiet med dig här?
- Ja, vi är rätt eniga i folkpartiet när det gäller vindkraften. Får vi makten vill vi ta bort subventionerna till vindkraft och vi vill behålla och utveckla kärnkraften, svarar Bror Lindahl.
Men det planerade vindkraftcentrum som regeringen lovat förlägga till Gotland vill man gärna ha. Även om man ogillar vindkraften i sig.

- Kommunalskatten, hur blir det med den 2007 om folkpartiet får bestämma?
- Den sänks, svarar de med en mun.
Hur mycket vågar de dock inte säga.
- Det får hellre bli flera små sänkningar under mandatperioden än en stor som kanske riskerar ekonomin. Så mycket som 50 öre på en gång klarar vi inte, säger de.

- Vilken nivå är rimlig för kommunalskatten? På Gotland ligger den ju väldigt högt.
- Det är svårt att sätta en gräns. Det handlar ju om innehållet också, vad man får för pengarna, svarar Bror Lindahl och Mats-Ola Rödén.
Antal röster i riksdagsvalet: 2 630
Antal röster i kommunvalet: 2 119
Antal mandat: 4 (+1 jämfört med tidigare val)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om