De vill knyta ihop Fårö och Gotland

Det var positiva tongångar till en fast förbindelse mellan Fårö och Fårösund på mötet på Fårö i går kväll.- Planeringsprocessen har börjat. Vi ska nu göra en förstudie där bro, tunnel och utökad färjeverksamhet kommer att ingå, sa Robert Örtegren, sektionschef på Vägverket.

stor enighet. Ett 50-tal personer från norra Gotland samlades i Fårö bygdegård i går kväll för att diskutera en fast förbindelse till Fårö eller inte. Stor enighet rådde om att en sådan ska byggas i framtiden. Kommunalrådet Eva Nypelius (c) medverkade på mötet.

stor enighet. Ett 50-tal personer från norra Gotland samlades i Fårö bygdegård i går kväll för att diskutera en fast förbindelse till Fårö eller inte. Stor enighet rådde om att en sådan ska byggas i framtiden. Kommunalrådet Eva Nypelius (c) medverkade på mötet.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-11-20 04:00
Ett 50-tal personer från norra Gotland var samlade i bygdegården och stämningen var enbart positiv till en fast förbindelse till Fårö.
- Det är viktigt att ha en bra dialog med folk från norra Gotland och att alla är med från början, sa kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c). Det kom bra frågor som är viktiga att ta med i förstudien, som ska göras förutsättningslöst.

Havsdjupet
Frågor som diskuterades var bland annat hur djupt man kan lägga en tunnel på havsbottnen, vilka krav Försvaret ställer och vad som händer om man bygger en bro som kan vara avstängd vid extrema väderförhållanden.
Tanken är att förstudien ska börja 2011 och sedan tar det 5-6 år innan något bygge kan komma i gång.
- Det ska göras miljökonsekvensbeskrivningar och man måste följa väglagen och miljöbalken och med alla överklaganden kan det ta sin tid, sa Robert Örtegren. Det är en lång planeringsprocess.

Förordar tunnel
Tre föreningar i Fårösund förordar tunnel mellan Fårö och Fårösund. Argumenten är flera, bland annat mindre miljöpåverkan, med en tunnel bevaras naturvärdena för framtiden.
Inget störande buller i Fårösund och i den vackra miljön som utgörs av sundet.
De senaste åren har vi upplevt oväder med orkanvindar och i samband med dessa måste broar stängas av. Vad händer vid en olycka på Fårö när bron är avstängd? Eller vid en större skogsbrand på Fårö? frågar de tre föreningarna UNG, Utveckling norra Gotland, FFFF, Fårö- och Fårösunds företagareförening, och BSF, Bunge sockenförening.
Grupperna hänvisar till Vägverkets egna uträkningar i samband med bygget av "Förbifart Stockholm" där man säger att kostnaderna är de samma för bro och tunnel.
- Det var just vid detta bygge som man kom fram till det men det var lite speciella förhållanden. Generellt är ju en tunnel dyrare och dessutom är det mycket djupt, cirka 160 meter ner till berg och det kan ställa till problem vid tunnelbygge. Men allting ska undersökas förutsättningslöst.

För framtiden
Det kommer att dröja länge innan målet är nått. Eva Nypelius tippar på upp till tio år.
- Men det är för framtiden vi planerar, sa hon. Tillgängligheten, möjligheten att bosätta sig på Fårö och jobba på storön. Att så många kom i kväll visar på framåtanda och att många engagerar sig.
Hon jämförde med Färjestaden på Öland som har expanderat sedan bron byggdes. Man bor på Öland och jobbar i Kalmar. Det kanske kan bli så även på Fårö om man får en fast förbindelse. Man bor där och jobbar på storön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om