Under torsdagen var det en 4U-dag på Solbergaskolan – dagen arrangerades av kamratstödjare som är med i föreningen 4U (för dig). Kamratstödjarna går i nionde klass och har valts ut av lärare på Solbergaskolan. I fjol var det föreläsningar om mobbning, homosexualitet och förtryck. I år valde gruppen att ha tre pass för skolans elever om internetmobbning. En aktuell fråga med tanke på det som i tisdags hände i Göteborg.
– Ännu har man inte kommit på något bra sätt för att stoppa internetmobbning, säger Saga Lindholm som är en av 4U-arna.
Enkät
Kamratstödjarna i 4U började med att visa upp en enkät om mobbning som man gjort i Solbergaskolan som visade att bara sex procent av de tillfrågade eleverna på
Solbergaskolan mobbat någon. Men hela 18 procent av eleverna på Solbergaskolan har känt sig kränkt av en lärare.
– Det är ett utvecklingsområde för oss i vår. Det är en fråga som vi måste jobba med nu och man har gjort enkäten för att få reda på saker som vi ska arbeta vidare med, säger biträdande rektorn Kerstin Andersson.
Förutom enkäten visade 4U en film vid namn Cyberbully som handlar om en tonåring som blir mobbad på internet. En gripande historia som verkligen berörde eleverna.
– Jag har inte hört någon i skolan som blivit utsatt för internetmobbning. Men det är viktigt att ämnet tas upp, säger David Karlkvist.
Gav två exempel
Efter filmen pratade 4U:s Mathilda Nyman, Saga Lindholm och William Jonsson. Den sistnämnda har själv varit med om två nära som blivit drabbade av internetmobbning.
– Jag vet vad båda har gått igenom. Man sitter bakom en skärm och kan vara helt anonym. Det är så många fler som drabbas och viktigt att det här tas upp. Sen går allt så fort på internet, säger William Jonsson.
Mathilda Nyman fyller i:
– Det blir lätt missförstånd bakom en dator när man inte ser ansiktsuttryck. Det är mycket lättare att uttrycka sig där.
En fråga som borde belysas oftare.