De vill plåstra om gotlänningarnas själar

Henrik Swedborg och Jonatan Ahdrian brinner för att göra skillnad i människors liv. Tillsammans kämpar de för gotlänningarnas psykiska hälsa. "Vi vet att liv kommer att räddas", säger Henrik Swedborg.

Med Mindshift Gotland och projektet Guldhjärnan ska Jonatan och Henrik ge gotlänningarna förutsättningar att lära sig första hjälpen i psykisk ohälsa, och bryta tabun kring detta ämne. "Om vi som medmänniskor lyckas fylla tomma luckan mellan den drabbade personen och vården kan vi ge bättre förutsättningar plåstra om själen", säger Jonatan.

Med Mindshift Gotland och projektet Guldhjärnan ska Jonatan och Henrik ge gotlänningarna förutsättningar att lära sig första hjälpen i psykisk ohälsa, och bryta tabun kring detta ämne. "Om vi som medmänniskor lyckas fylla tomma luckan mellan den drabbade personen och vården kan vi ge bättre förutsättningar plåstra om själen", säger Jonatan.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-01-07 06:55

För drygt 20 år sedan kom Henrik Swedborg hem till Gotland efter två år i Bosnien som minröjare. Tillbaka på ön sökte han jobb som brandman på räddningstjänsten. Då mötte han för första gången Jonatan Ahdrian, som på den tiden var operativ chef.

– Det kom in en kille med attityden att ingenting är omöjligt, säger Jonatan Ahdrian.

Henrik fick inte jobbet. Jonatan sa åt honom att plugga till undersköterska och komma tillbaka senare.

Sagt och gjort. Efter studierna började Henrik Swedborg att jobba inom ambulanssjukvården på Gotland. Där och då såddes ett frö till en vänskap som genom åren vuxit sig allt starkare.

I dag arbetar 44-årige Henrik som ambulanssjuksköterska och 51-årige Jonatan som brandmästare. Dessutom är de båda entreprenörer.

– Vi är två killar som delar bokstavskombination och viljan att göra skillnad, och vi gillar att ha roligt på vägen, säger Jonatan Ahdrian.

– Vi är övertygade om att ju mer vi ger, desto mer får vi tillbaka, säger Henrik Swedborg.

Många känner säkert igen dem från tv-programmet SOS Gute. År 2008 sändes första säsongen och över en natt blev de två vännerna offentliga personer. Det ville de ta vara på. Därför arrangerade de under fyra år galor, där de samlade in pengar till barncancerfonden och ett barnhem i etiopiska Awasa.

Parallellt med galorna startade de initiativet "Hjärtat slår för Gotland". Tack vare det kunde 3 500 gotlänningar utbildas i hjärt-lungräddning och Gotland försågs med flera hjärtstartare.

– Då fanns det fyra hjärtstatare på ön. I dag finns det 130 stycken registrerade, säger Jonatan.

– Vi vet att flera liv räddats tack vare det här, säger Henrik.

När det i våras blev klart att det skulle komma en tredje säsong av SOS Gute konstaterade Henrik att det var dags för en ny gala.

– Han kom en dag och sa att han hade bokat Wisby strand. Jag frågade vad vi skulle samla in pengar till, och han sa "det får vi se". Det är så vi funkar, Henrik gasar och jag ställer frågorna.

Valet blev i slutändan ganska självklart. För när de tittade i backspegeln över vad som förändrats under de senaste tio åren såg de hur den psykiska ohälsan ökat.

– Om du bryter ett ben gipsar du det, men du kan inte gipsa själen, konstaterar Henrik.

Tillsammans med några andra drivna personer grundade de Mindshift Gotland, som arbetar för god och jämlik psykisk hälsa. Ur det föddes Guldhjärnegalan, som den 14 december samlade in nästan  300 000 kronor.

– Vi vill ta bort tabun gällande psykisk ohälsa och vi vill sprida kunskap om hur man som medmänniska kan hjälpa till, säger Henrik.

Under fem år ska de driva projektet Guldhjärnan där målet är att utbilda 6 000 gotlänningar i första hjälpen i psykisk hälsa.

– Vi kommer att rädda ännu fler liv tack vare det, säger Henrik.

De två vännerna har genom åren gjort stor skillnad för gotlänningarna. Men störst skillnad har de gjort för varandra.

– Henrik har störst hjärta och minst struktur, säger Jonatan och skrattar.

– Jonatan är min andra hjärnhalva. Hans förmåga att kunna ta hand om de som behöver mest hjälp gör mig ödmjuk, säger Henrik.

Vad skulle det betyda för er att bli årets gotlänningar?

– Det skulle vara otroligt hedersamt. Vi har tagit Gotland till våra hjärtan, det här gör vi ihop med gotlänningarna, säger Jonatan.

– Skulle vi vinna vinner hela Gotland tillsammans med oss, säger Henrik.

Motivering

När teveteamet ville göra en ny säsong av SOS Gute såg Henrik Swedborg och Jonatan Ahdrian ett högre mål genom sin egen och sina kollegors medverkan, nämligen att samtidigt hjälpa till att sprida livsavgörande kunskap till gotlänningarna. Första säsongen 2009 ledde till projektet Hjärtat slår för Gotland och i år med Guldhjärnan förmedlas kunskap om första hjälpen vid psykisk ohälsa. 

Karta: Brand- och sjukvårdsakademin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!