De vill se djärva grepp för Almedalsveckan

Almedalsveckan behöver förändras – och styras bättre. Det menar studenter som också vet hur. "Vi tror inte att konceptet ska fortsätta som i dag", säger Linnéa Johansson.

Linnéa Johansson och Francisco Baena har tagit fram ett koncept med demokratihubbar, som redan lanserats på Instagram.

Linnéa Johansson och Francisco Baena har tagit fram ett koncept med demokratihubbar, som redan lanserats på Instagram.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-06-18 08:11

Det är dags att se Almedalsveckan som något större än den varit, och att göra veckan mer tillgänglig. Det menar studenter på Yrkesakademin, som efter att ha djupintervjuat ett 50-tal olika intressenter i går presenterade fem olika mer eller mindre djärva grepp för nytänkande.

– Vi tror inte att konceptet ska fortsätta som i dag. Vi ser en förkortad vecka, men med större inkludering, säger Linnéa Johansson.

För nio veckor sedan började hon tillsammans med Francisco Baena att göra en ny plan för veckan. De menar att veckan även i fortsättningen ska utgå från Almedalen, men att den behöver få in fler politiker från hela landet. Det ska göras genom utveckla ett koncept med "demokratihubbar", på ett liknande sätt som Musikhjälpen fungerar, med målet att hubbarna år 2050 ska ha besökt varje kommun i Sverige. 

– Vi känner att tiden är nu och att Gotland ska se värdskapet som något större än vad det är i dag, säger Linnéa Johansson.

Deras vision är redan verklighet, på Instagram släppte de i går kontot med namnet demokratihubbarna.

– Vi känner att vår resa bara har börjat, säger hon.

Matilda Runeson har varit utbildningsledare för studenterna, där några är kritiska till hur styrningen av veckan fungerar.

– De upplever att det finns många frågor om vem som tar besluten och att det inte finns någon direkt styrning, säger hon och får medhåll av Gotlands Besöksnäring, som i en debattartikel vill att Region Gotland undersöker en bättre styrning av veckan och att alldeles för lite resurser i dag läggs på att driva och utveckla. 

Studenterna föreslår nu att en stiftelse bildas, med talmannen som ordförande, och representanter från Region Gotland, politiker, polisen och näringslivet på ön.

De menar också att veckan behöver bli mer inkluderande, och föreslår därför införandet av två paneler, en 70 plus- och en ungdomspanel.

– De som syns i dag är de som är i politiken och i näringslivet, men inte de som ska ta över, säger Matilda Runeson.

Lisbeth Bokelund (MP), ordförande för arrangörsgruppen, tycker att förslagen är intressanta och hon är öppen för bildande av stiftelse eller kommunalt bolag.

– Kritiken om otydlig styrning beror på att veckan är väldigt demokratisk. Otydligheten handlar om att någon inte får igenom sin vilja, men vi måste vara överens för att genomföra större förändringar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!