De vill slå sig fria från mannens snäva ideal

Vad har lantbrukaren Patrik von Corswant och den grafiska designern Fredrik Ampler gemensamt? De arbetar för att slå sig fria från mannens snäva ideal.

Även om både Patrik von Corswant och Fredrik Ampler har arbetat med sig själva i flera decennier kan även de falla tillbaka i dåliga mönster. "Så fort jag känner rädslor för att inte duga eller att bli övergiven, gör jag något för någon annan. På så sätt flyttar jag fokuset från mig själv", säger Patrik.

Även om både Patrik von Corswant och Fredrik Ampler har arbetat med sig själva i flera decennier kan även de falla tillbaka i dåliga mönster. "Så fort jag känner rädslor för att inte duga eller att bli övergiven, gör jag något för någon annan. På så sätt flyttar jag fokuset från mig själv", säger Patrik.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-03-09 11:10

Varje måndag träffas de. En handfull män som har en sak gemensamt: Viljan att förstå sig själva bättre.

 – Jag hade en längtan efter att hitta en vis man, eller person. Någon som har fattat saker bättre än mig, säger Fredrik Ampler.

Det var ingen terapeut han sökte, i terapi hade han redan gått. Utan han sökte någon slags mentor. Genom sin bror kom han då i kontakt med det så kallade brödraskapet "Mankind project".

– Ambitionen är att förbättra världen en man i taget, berättar Fredrik Ampler.

Efter en kurs på Mundekulla i Emmaboda kom han hem till Gotland med underlaget för att kunna starta en manscirkel här på ön.

På den tiden var Fredrik Ampler ytligt bekant med lantbrukaren och entreprenören Patrik von Corswant.

– Du hade fått näsa på att jag stod på Feministiskt initiativs lista, konstaterar den sistnämnde.

Så en dag, när Patrik von Corswant stod och lastade varor på Södertorg, fick Fredrik Ampler syn på honom och tog tillfället i akt att fråga om han ville vara med i manscirkeln.

Som man uppvuxen med tre bröder på en gård med en patriarkal struktur, där värdet satt i vad man gjorde med sina händer, svarade Patrik:

– När börjar vi?

Sedan starten för tre år sedan har ett 20-tal män kommit och gått i Gotlands manscirkel.

– Vi vill ha en förflyttning från dagens manliga ideal till ett mer tillåtande, omfamnande och glädjefyllt sätt att leva på. Det finns så mycket hittepåkrav för hur du ska leva, dem ska vi befria oss från, säger Fredrik.

Men varför just en manscirkel, varför får inte kvinnor delta?

– Jag tror att vi omedvetet får svårare att vara uppriktiga och sårbara när kvinnor närvarar. Det blir lättare att se sig själv i klart ljus när man tar bort den delen av ekvationen, säger Fredrik och fortsätter:

– Sedan finns det manliga attribut, som att ta ansvar, försörja och hålla avtal, som jag tror att kvinnan inte har lika stort behov att prata om.

Patrik drar paralleller till stenålderns samhällsform jägare och samlare.

– Mannen, jägaren, har ett tydligt fokus och mål, att gå ut och döda ett djur. Kvinnan, samlaren, däremot måste hitta de där bären bland alla andra bär, vid rätt tidpunkt så att det inte är giftigt. När hon kommer hem måste hon dela med sig av all information så att allt inte står och faller med henne.

Han menar att det har gjort att män och kvinnor kommunicerar på olika sätt.

– Och vi har olika behov av att berätta om vad vi varit med om.

Men, poängterar Patrik:

– Sedan kan en man så klart vara feminin och vice versa.

I överläkaren Anders Hansens sommarprat från 2019 talade han just om hur våra hjärnor fortfarande är anpassade för ett liv som jägare och samlare.

"Ser vi vår historia som ett dygn, så har vi levt som jägare och samlare från midnatt fram till 23.40. Sedan gick människan över till att bli jordbrukare. Vårt moderna liv, i städer och med datorer, började en sekund i tolv", sa han.

I dag är mannens roll inte lika tydlig som den tidigare varit.

– Historiskt sett har det funnits olika ritualer där man gjort pojkar till män. I modern tid har lumpen fyllt den funktionen. Men i dag gör de flesta ungdomarna inte lumpen, istället vänder sig många inåt och spelar virtuella krig på datorn, säger Patrik.

I datorn finns även porren ett snabbt klick bort, något som gjort att dagens unga beskrivs som en "porrskadad generation".

– Vi i västvärlden jagar sensationer. Nästa upplevelse ska alltid överträffa den tidigare. Vi behöver vända det till att istället jaga sensitivitet. Vi behöver träna på att förnimma, säger Patrik.

Enligt Folkhälsomyndigheten är män starkt överrepresenterade när det gäller självmord. År 2019 avled 1 264 personer i åldern 15 år och äldre av suicid i Sverige, av dem var cirka 70 procent män.

– Vi matas med stereotypen att vi ska vara starka, inte vara sårbara och inte prata om hur vi mår. Vi uppfostras så i hemmet, i skolan och på idrotten, säger Fredrik.

– Vi ska ha en Fight club-mentalitet, vi ska kunna ta jäkligt mycket stryk och sedan skratta åt det, fyller Patrik i.

Någon sådan mentalitet finns inte i manscirkeln. En sak har de dock gemensamt med filmen:

– Det som sägs i cirkeln stannar i cirkeln, säger Fredrik.

– Du kan lägga dina rädslor och tvivel på bordet och bli omfamnad, säger Patrik.

Men, poängterar Fredrik, du kan inte rädda någon annan än dig själv.

– Min uppgift är att förstå mig själv, och det kan jag kanske göra genom att hjälpa någon annan.

Mankind project

The Mankind project är ett globalt brödraskap som finns representerat i över 20 länder, bland annat i Sverige, Frankrike, Sydafrika, Kanada, Nya Zeeland och USA.

Så här skriver de själva: "Mankind Project inspirerar till att hitta sina inre goda egenskaper och en målinriktad och fokuserad strävan mot både egen utveckling och världens väl, i broderskap med andra män. Detta leder i regel till större självinsikt och en starkare upplevelse av mening."

Källa: mankindproject.org och mundekulla.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!