De vill starta biodiesel- produktion i Ronehamn
Ronehamns hamn kan bli platsen för gotländsk energiproduktion. Planen är att rapsfrön ska omvandlas till biodiesel i de gamla hamnanläggningarna. Och inte bara det. Bolagsmännen siktar också in sig på att tillverka sin egen el, värme och etanol.- De här lokalerna och läget vid hamnen ger oss möjlighet att förverkliga hela vår vision, säger projektledaren Tomas Persson.
Trots att produktionen i Silte inte ens hunnit börja tar samma killar nästa kliv mot en mer storskalig och utvecklad produktion av gotländsk biodiesel.
Tillsammans med företagaren Mikael Eriksson, som bland annat driver företaget Visby Glass, och Peter Norberg, som är teknisk doktor vid högskolan i Gävle, har de tecknat avtal med Lantmännen om att de ska få hyra den 1 400 kvadratmeter stora "ladan" intill silon i Ronehamn till dieselproduktionen. Om Lantmännen verkligen lägger ner sin verksamhet i Ronehamn är de också intresserade av att ta över själva silon.
Här siktar man in sig på att omvandla cirka 4 500 ton rapsfrö om året till biodiesel och - som en biprodukt - rapsfrökakor som kan användas som djurfoder.
Allt bygger på att de ska få kommunens lov att använda hamnanläggingarna till den här sortens verksamhet och att de får de får de övriga tillstånd som fordras för verksamheten.
Men bolagsmännen Tomas Persson, Per Norrby och Mikael Eriksson, som samlas för att titta på anläggningen i Ronehamn på trettondagsaftonens förmiddag, tror att tillstånden kommer. När tillstånden är klara vill de teckna kontrakt med Lantmännen om att få köpa upp stora mängder rapsfrön och sedan räknar de med att kunna dra igång produktionen i augusti.
Biodieselproduktionen i sig, den här de fått kläm på, genom den mindre anläggningen i Silte. De vet vilka maskiner de kommer att behöva och de vet hur tekniken fungerar. Anläggningen i Rone kommer i huvudsak att fungera som den i Silte, fast här sker biodieselproduktionen i större skala.
Visioner
Om biodieselproduktionen kommer igång i hamnanläggningen i Ronehamn finns sedan ännu större planer: Tomas Persson, Per Norrby och Mikael Eriksson hoppas att man här på sikt också ska kunna tillverka el, etanol och värme. Allt för att råvaror och energi ska utnyttjas så effektivt som möjligt.
Visionen är att man i biodieselfabriken i Ronehamn ska kunna ersätta den metanol som behövs i produktionen med mer miljövänlig etanol och den vill man kunna producera själva. Vid både etanoltillverkningen och torkningen av rapsen behövs värme, och den hoppas man kunna tillverka i ett eget gengasaggregat. Och el och spillvärme som man inte behöver för egen del hoppas man kunna leverera till företag och hushåll i Ronehamn. Fiskfabriken, som är närmsta granne på hamnen, skulle kunna vara en tänkbar energikund, funderar de.
Ut på tunn is
Tomas Persson, Per Norrby och Mikael Eriksson har visioner och de är medvetna om att allt kanske inte kommer att kunna förverkligas. Åtminstone inte i första taget.
- När man ger sig i kast med ett sådant här projekt så går man ut på tunn is. Men vi har det gemensamt att vi sätter igång processen, förklarar Mikael Eriksson.
Men de är övertygade om att deras visioner har framtiden för sig. Framtida energi ska ju inte borras upp ur jorden utan odlas fram. Idéerna om en anläggning för biodiesel som planeras i Slite har inte skrinlagts när det nu ser ut att bli biodieselproduktion i Ronehamn. Man har inte heller några planer för att överge produktionsanläggningen i Silte.
- Vår företagsfilosofi bygger på att arbeta i liten skala, förklarar Tomas Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!