Den senaste nationalparken i landet, Åsnen i Småland, invigdes 2018. Där är det tillåtet för jakträttsinnehavare att jaga bland annat älg, rådjur, kronhjort och dovhjort. Så ska det inte vara i den nationalpark som är på väg att bildas på norra Gotland, tycker lokalavdelningen av Jaktkritikerna, som startat en namninsamling i ett försök att stoppa all jakt.
De 40-tal som hittills undertecknat har haft möjlighet att lämna kommentarer. De skriver bland annat:
• ”Jag tycker det är en självklarhet att både djur och växter ska värnas i en nationalpark...så inget dödande där.”
• ”Jag är rädd för människor som gillar att döda för nöjes skull. Och jag vill kunna besöka nationalparken utan att möta skjutgalna individer.”
• ”I en nationalpark ska man inte jaga, bara njuta av tystnad och av naturen.”
Några föreskrifter för nationalparken är inte klara ännu. Ett förslag väntas vara klart att skicka ut på remiss senare i år, men enligt projektledaren Karolina Johansson kommer jakt att tillåtas.
– Något totalförbud är sannolikt inte aktuellt, men däremot kan delar av den allmänna jaktlagstiftningen behöva anpassas, säger hon.
Bland annat kan jakttiderna justeras, så att jakt inte tillåts under perioder då nationalparken förväntas ha många besökare. Vad som får jagas kan också komma att regleras, eftersom vissa arter kan behöva ett särskilt skydd.
Att Jaktkritikerna motsätter sig jakt i nationalparken Bästeträsk kommer inte som någon överraskning för Karolina Johansson.
– Vi hade en rad dialogmöten före sommaren, bland annat med Jaktkritikerna men även med de som har jaktarrenden i området, säger hon.
På norr finns Bunge jaktklubb, Grodda jaktklubb och Storugns jaktklubb, som alla i den förstudie som gjordes 2017 var positiva till fortsatt jakt även efter att nationalparken bildats.
Lokalavdelningen av Jaktkritikerna har även motsatt sig jakt i andra skyddade områden på ön.
– De senaste åren har de överklagat föreskrifterna för alla nybildade naturreservat, säger Cecilia Nygren vid länsstyrelsen och fortsätter:
– Vi har pratat med kollegor på andra länsstyrelsen. Av Jaktkritikernas lokalavdelningar är det bara den på Gotland som överklagar reservatsföreskrifter.
Länsstyrelsen bjöd därför in lokalavdelningen för att höra varför bara den på Gotland överklagar nya reservatsföreskrifter. Mötet slutade utan att man kom överens. Länsstyrelsen kommer att tillåta jakt i nya naturreservat även i fortsättningen, och fler överklaganden är att vänta.
– Vi följer Naturvårdsverkets rekommendationer. Det är svårt för oss att förbjuda jakt på arter som inte behöver skydd, säger Cecilia Nygren.
Föreskrifter som överklagas hamnar på regeringens bord. I år har besluten om Hejdebyhöjden i Hejdeby, Brajdgatskogen i Bäl och Svalings i Gothem överklagats. Hos regeringen kan de bli liggande länge, och det innebär problem för länsstyrelsen.
– Innan föreskrifterna vunnit laga kraft och börjat gälla kan vi inte börja sköta reservaten. Ibland kan regeringen avgöra ett ärende inom ett halvår, men ibland kan det ta flera år, säger Cecilia Nygren.
Vi har sökt Jaktkritikernas lokalavdelning för en kommentar, utan att lyckas.