De visade upp  ett nytt färjetänk

Ett nytt helhetstänk har presenterats för Trafikverket och öns politiker. Männen bakom Plan B för Gotland, Pigge Werkelin och Nils Nordenbrink, räknar med kraftigt sänkta priser och dörr till dörr-service mellan Stockholm och hemmet oavsett var på ön man bor.

Framåt. Nils Nordenbrink och Pigge Werkelin ser framåt.

Framåt. Nils Nordenbrink och Pigge Werkelin ser framåt.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2012-12-08 10:01

Visby Tillsammans med Pigge Werkelin ligger Nils Nordenbrink bakom Gotlandsbåten AB, ett bolag under bildande med sommartrafik till Västervik 2014.

När Trafikverket i höstas öppnade för statliga färjor gick allting väldigt fort. Sedan någon vecka har ett nytt helhetstänk kring transporterna mellan ön och fastlandet presenterats för öns politiker. I går drog utvecklingschef Per Lindskog förslaget i styrgruppen för upphandlingen av nya färjeavtalet.

– Biljettpriserna skulle kunna sänkas med 30 procent och längdmetertaxan för godset med 50 procent, utan att staten skjuter till mera pengar än idag, säger Nils Nordenbrink.

Detta kan bli möjligt tack vare ett helt nytt sätt att räkna på trafiken.

Längre avskrivning

Dagens färjor skrivs av på 10 år. Tanken är att staten beställer och äger nya hypermoderna färjor som vardera tar 2 000 passagerare, två stora plus en mindre, till en kostnad av 3,6 miljarder kronor. De skrivs istället av på 20 år, vilket sänker biljettpriset med 150 miljoner kronor under perioden.

– Driften upphandlas och går ut på entreprenad. Det kan vara Destination Gotland, Gotlandsflyg eller ett driftbolag som kan ägas av näringslivet på ön som står för den, säger Pigge Werkelin.

Dörr till dörr

Trots att farten på de nya färjorna sänks från dagens 28 till 24 knop går det ändå fortare att nå Stockholm. Moderna långfärdsbussar hämtar varje morgon i Fårösund respektive Burgsvik och tar passagerarna hela vägen ombord. Sedan fortsätter färden direkt mot Cityterminalen i Stockholm.

– Bussarna ska ha trådlöst internet, film och service så att du känner att du har service, förklarar Pigge Werkelin.

Snabbare totalt

Enligt tidtabellen kliver resenärerna på bussen i Fårösund eller Burgsvik klockan 05.50. Färjan avgår 07.00 och 11.35 kliver de av i Stockholm. Hemresan startar 17.40 och passagerarna är tillbaka i Fårösund eller Burgsvik en halvtimme före midnatt. Allt bokningsbart på en biljett.

– Vi räknar med att få hjulen att börja snurra på Gotland igen, säger Nils Nordenbrink, och menar att konceptet får resandet till och från ön att öka kraftigt.

Att biljettpriset kan sänkas med en tredjedel möjliggörs också av att man spelar ut hamnarna på fastlandet mot varandra.

– Västervik har lovat att halvera hamntaxan om de får trafiken på den södra linjen. Det sänker biljettpriset med 15 miljoner kronor om året, säger Pigge Werkelin.

Den norra linjen skulle få en kompletterande långsam nattfärja, med hytter ombord, som lämnar Nynäshamn 23.30 och når Visby 06.00.

Miljön

Företagaren Julia Bendelin, som varit med och presenterat förslaget för näringsliv och politiker, pekar på stora miljövinster. Dagens 55000 ton bränsle minskas till 35000 ton per år, vilket innebär nästan en halvering av koldioxidutsläppen.

– Jag är vän av att tänka nytt och att jobba tillsammans. Vi vet att staten tycker att gotlänningar är gnälliga, jag hatar att bli uppfattad som gnällig. Vi får inte fastna i att vi hela tiden ska ha mer, säger Julia Bendelin.

Nu hoppas gruppen kunna samla hela Gotland runt Plan B.

– Om man fortsätter det här arbetet måste alla inse att vi kan komma i mål med den nya trafiken från 2017, säger Pigge Werkelin.

Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) välkomnar förslaget som inkluderar helhetstänk med busslinje.

– Ministern vill hitta lösningar för infrastrukturen, det här är ett sådant sätt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om