Debatt om vårdorganisationen
Den moderata motionen om att återinrätta Styrelsen för Gotlands vård och omsorg skapade livlig debatt under gårdagens kommunfullmäktigesammanträde.Diskussionen innefattade allt från demokrati och öppenhet, till översynen av den nya politiska vårdorganisation som skapades 2003.Till sist beslutade mötet att inte avgöra frågan där och då, utan att bordlägga ärendet.Det är ren okynnesbordläggning! tyckte Jan Lundgren.
Inger Harlevi (m) med flera vill återinrätta Styrelsen för Gotlands vård och omsorg, men bibehålla Gotlands vård- och omsorgsnämnds och respektive social- och omsorgsnämndens ansvarsområden. Det skulle innebära två nämnder, i stället för en.
De moderata motionärerna menar att risken är stor för att delade meningar uppstår då det bara finns en politiskt tillsatt nämnd, men två förvaltningar.
Styrelsen för Gotlands vård och omsorg upphörde, efter fullmäktigebeslut, vid årsskiftet 2002/2003. Social- och omsorgsnämnden fick då i uppdrag att, tillsammans med ledningskontoret, utarbeta en ändamålsenlig förvaltningsorganisation. Så gjordes och den godkändes av kommunstyrelsen den 27 mars 2003.
Då bestämdes också att den nya organisationen ska följas upp under våren 2004. Med anledning av detta vill såväl social- och omsorgsnämnden som ledningskontoret och kommunstyrelsens arbetsutskott avslå motionen.
Frågan resulterade i en livlig politisk debatt under gårdagens kommunfullmäktige.
Vi behöver inte färre förtroendevaldas ögon i politiken. Jag vill värna om demokratin! sade Inger Harlevi, som menar att två nämnder innebär en bättre insyn och kontroll och att den politiska majoriteten blandar ihop politik med organisation.
Åke Svensson (s) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden kontrade direkt:
Jag vet inte om moderaterna kan göra sig till talesmän för dettalet om demokrati klingar ihåligt, sade Svensson och hänvisade till moderaternas tidigare strävan att minska antalet kommunala nämnder och ledamöter.
Han yrkade avslag på motionen och hänvisade till den pågående utredningen. Harlevi replikerade:
Det enda ni har sparat på är demokrati. Det ni har gjort är att sopa bort en hel funktion för förtroendevalda.
Björn Jansson (s), ordförande i social- och omsorgsnämnden yrkade också avslag. Han poängterade också att översynen gäller förvaltningsorganisationen, inte nämndorganisationen.
Per-Olof Jakobsson (c) ansåg att det över huvud taget var för tidigt att ta ställning till motionen eftersom översynen inte är klar. Bordläggning, förordade han.
Du har faktiskt en poäng, konstaterade Harlevi och stödde förslaget.
Det gjorde även Bror Lindahl (fp) och Torgny Lihnell (mp), som menade att den genomförda organisationen inte är utan brister.
Jan Lundgren (s) protesterade och menade att den pågående översynen inte berör motionen.
Det är en ren okynnesbordläggning! Ärendet kommer tillbaka om en månad, helt oförändrat.
Till sist enades man om att ställa två förslag mot varandra: ska frågan avgöras av sittande kommunfullmäktige, eller bordläggas?
Votering genomfördes och siffrorna 31-40 resulterade i bordläggning till nästa kommunfullmäktigemöte den 26 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!