De får servera på Nobelfesten

En rolig erfarenhet och en bra merit att ha på sitt cv när det är dags att söka jobb.
Det tycker de gymnasieelever som nu får chansen att vara med och arbeta inför och under Nobelfesten den 10 december.

<7GT_Bildrubrik>förberedelse</7GT_Bildrubrik>. På Nobelmiddagen räcker det att man bär tio tallrikar samtidigt när man dukar av, berättar Vanja Dotes (närmast i bild) som tillsammans med bland andra Jonas Stuxberg, Anna Björkqvist och Hanna Johansson ska servera eller arbeta i köket inför och under Nobelbanketten.

<7GT_Bildrubrik>förberedelse</7GT_Bildrubrik>. På Nobelmiddagen räcker det att man bär tio tallrikar samtidigt när man dukar av, berättar Vanja Dotes (närmast i bild) som tillsammans med bland andra Jonas Stuxberg, Anna Björkqvist och Hanna Johansson ska servera eller arbeta i köket inför och under Nobelbanketten.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-10-12 04:00

Det är elever som går sista årskursen på hotell- och restaurangprogrammet på Elfrida Andréegymnasiet i Visby som kommer att arbeta i köket och med serveringen i stadshuset i Stockholm under den högtidliga Nobelmiddagen.

- Det är många skolor som vill vara med, och det här blir första gången vår skola får chansen. Vi var uppe en vecka i maj och deltog i arbetet vid olika banketter i stadshuset och då visade vi vad vi kunde, berättar restauranglärare Paul Bergström.

Eleverna som går tredje årskursen har fått anmäla sitt intresse, och två av dessa kommer att arbeta i köket. Anna Björkqvist är en.

- Jag förväntar mig inga avancerade arbetsuppgifter, jag får säkert hacka massor av grönsaker. Men det är häftigt att vara där och se hur det går till, säger hon.


Logisitk
De som arbetar i köket börjar med förberedelserna till lördagens festmiddag redan på onsdagen.

- Mycket handlar om logistik, men det är en otroligt välordnad och planerad middag, säger Paul Bergström.

Upp till fem elever kommer att vara med och servera de 1 200 sittande gästerna i Blå hallen.

För att få göra det krävs att de varit med vid tre banketter i stadshuset innan dess, och visat att de klarar uppgiften. Det handlar också om att lära sig hitta i lokalerna.

Den gångna helgen var några av eleverna där.

- Det var en bankett i Gyllene salen med 390 gäster. Det gick bra, men jag har ingen aning om vad det var för folk vi serverade. Det glömde jag fråga, berättar Vanja Dotes.


Två på tio gäster
Under Nobelmiddagen har två personer hand om tio gäster, en serverar maten och den andra serverar vin.

- Vid andra banketter ska man kunna bära 15 tallrikar när man dukar av, men på Nobelfesten räcker det med tio, berättar Vanja Dotes.

Gymnasieeleverna behöver inte bära faten med mat nedför den svängda trappan till Blå hallen, vilket de är glada för. Det gör endast de som serverar de verkligt prominenta gästerna vid det så kallade honnörsbordet.


Givna tecken
Skräckscenariot är förstås att tappa det de ska lägga upp på tallrikarna i gästernas knä, skvätta eller spilla. Alla som serverar ska göra det samtidigt, på ett givet tecken, så det är mycket att hålla koll på.

- Numera serveras maten oftast upplagd på tallriken redan från början. Fatservering är en konst som är på väg att försvinna, konstaterar Paul Bergström.


Träna inför festen
I slutet av månaden åker ungdomarna upp till Stockholms stadshus för att delta i arbetet kring nya banketter. Och så ska de få träna lite på restauranger i Visby.

- Vad det blir för mat på Nobelbanketten vet vi inte ännu. Det är hemligt, berättar Hanna Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om