Delade meningar om återbetalning av avbokade boenden

Har man rätt att få pengarna tillbaka pengarna om man avbokar sitt boende på grund av coronapandemin? Ja, säger Konsumentverket. "Vi vet dock inte om det är det som gäller", säger Bosse Lång, konsumentvägledare på myndigheten.

Det råder delade meningar kring om konsumenterna bör få pengarna tillbaka när de bokar av boenden på grund Folkhälsomyndighetens avrådan att resa till Gotland.

Det råder delade meningar kring om konsumenterna bör få pengarna tillbaka när de bokar av boenden på grund Folkhälsomyndighetens avrådan att resa till Gotland.

Foto: Edvin Högdal/arkiv

Gotland2020-05-04 08:15

Den pågående coronapandemin i kombination med Folkhälsomyndighetens avrådan att åka till Gotland kommer med stor sannolikhet leda till att många väljer att boka av sina semesterboenden på ön under våren och sommaren. Det kommer i sin tur att leda att såväl företag som privata uthyrare kommer att ställas inför frågan kring huruvida kunder ska få sina pengar tillbaka eller inte. Konsumentverket anser att svaret på den frågan är ja, något som P4 Gotland var först att rapportera om. 

– Det här är ju en väldigt speciell situation, och mig veterligen har det aldrig förekommit i Sverige att myndigheter avråder från resor inom landet. Vi anser att man bör resonera på samma sätt nu som man gör när UD avråder från resor utomlands; konsumenten bör ha rätt att avboka och få sina pengar tillbaka, säger Bosse Lång, konsmentvägledare på Konsumentverket till Gotlands Tidningar.

Han påpekar dock att den här typen av ärenden inte har blivit prövade tidigare, och att det därför är svårt att säga vad som egentligen gäller. 

– Men vi kan nog ta för givet att det kommer att bli många processer kring sådana här ärenden i flera instanser framöver.

Bosse Lång säger att det är en förutsättning att det finns en myndighetsavrådan från att resa för att det ska bli aktuellt för en konsument att få pengarna tillbaka. 

– Med det så menar jag att det inte räcker att motivera sin avbokning med att man känner oro för coronasituationen. Om man till exempel vill avboka ett boende längre fram i sommar på grund av sin oro så är det respektive boendeförmedlares avbokningsregler som gäller.

Alla håller dock inte med om att en avrådan från en myndighet räcker för att konsumenten ska ha rätt att få pengarna tillbaka. 

– Min uppfattning är att det är avbokningsreglerna som gäller. Det är ju inget förbud som råder utan en avrådan. Sedan hur vi kommer att göra rent praktiskt, det är en annan sak. Vi försöker klarlägga vad det egentligen är som gäller just nu, och vad jag känner till har inget annat framkommit från vår branschorganisation Visita än att våra generella avbokningsregler gäller, säger Katarina Ekelund, som driver Visby Strandby. 

Hon berättar att Visby Strandby, som har 350 egna bäddar, redan nu vidtagit åtgärder när det gäller bokningarna inför sommaren. 

– I vanliga fall betalar man 10 procent vid bokning, och resten senast 30 dagar innan ankomst. Just nu har vi dock fri avbokning fram till åtta dagar före ankomst, och de 10 procenten får man tillgodokvitto att använda senare i år eller nästa år. Jag har inte stött på någon på ön som har så generösa regler i nuläget.

Så här skriver Visitas chefsjurist Stefan Lundin i ett mejlsvar angående vad den anser bör gälla vid avbokningar.

– Utgångspunkten vid avbokningar är att de villkor om avbokning som avtalats i samband med bokningen gäller. Frågan om vad som gäller vid avbokning måste bedömas i det enskilda fallet, utifrån det avtal som träffats och övriga omständigheter. Ytterst är det upp till varje företag att utifrån det avtal som träffats och överväganden i övrigt själv ta ställning till hur situationen ska lösas i förhållande till kunden/gästen i händelse av avbokning. Olika företag kan därmed komma till olika lösningar. 

Force majeure

Enligt Konsumentverket kan coronasituationen klassas som en force majeure-liknande händelse, vilket är en är situation som är ytterst ovanlig, oförutsägbar och bortom din och boendeförmedlarens kontroll. 

På sin hemsida skiver Konsumentverket såhär: Det har inte prövats rättsligt ännu om coronakrisen är att betrakta som en force majeure-liknande händelse, och det kan därför vara så att den du bokat boende av nekar dig återbetalning. Då kan du ta ärendet till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!