Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att 26 procent av de sysselsatta kvinnorna på Gotland är deltidsanställda och jobbar mindre än 35 timmar per vecka. Att inte jobba full tid under en längre tid gör stor skillnad för hur stor pensionen blir när det är dags att avsluta sitt arbetsliv.
Det är vanligt att de som börjar jobba deltid gör det i samband med att man får sitt första barn, berättar Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, ett företag som administrerar det som har med individuell tjänstepension (ITP) att göra.
Enligt honom påverkas pensionen inte så mycket av att vara föräldraledig eftersom de flesta kollektivavtal ser till att man får någon slags pensionsinbetalning. Det är sedan, om man väljer att jobba deltid, som det gäller att vara lite om sig och kring sig, för det går att påverka sin framtida pension.
– Det första är att skaffa sig en bild av hur det ser ut på minpension.se. Där finns alla dina tjänstepensioner. Och det är inte så att man inte ska jobba deltid, men man ska göra ett medvetet val, säger Tomas Carlsson.
Han menar att om man väljer deltid är det viktigt att inom familjen diskutera hur man kan göra för att kompensera bortfallet av pensionsgrundande inkomst. En möjlighet är att ens partner kan flytta över sin pensionsrätt till den deltidsarbetande, en annan att avsätta lite mer i sparande.
– Det handlar också om att om man söker ett jobb så gör man det hos företag som har en tjänstepension. Man ska också titta på avgiften hos de pensionsfonder man har. Man kanske inte tycker att en halv procent eller en procent gör så stor skillnad, men med effekten av ränta på ränta så blir det jättemycket pengar, säger Tomas Carlsson.
För ensamstående gäller samma råd som till övriga men för dem är det extra viktigt att se över vilka möjligheter det finns att spara.
– Även om det bara är en liten peng man sparar för sin framtid, kanske en hundralapp eller två i månaden, så är det bra, säger Tomas Carlsson.
Är man lite äldre och har så kallat återbetalningsskydd, det vill säga att om du dör innan du går i pension så får din familj dina ITP-pengar, rekommenderar Tomas Carlsson att ta bort skyddet.
– Oftast är barnen äldre och har egna jobb och har inget behov av pengarna. Tar du bort skyddet så kan pensionen öka med upp till 15 procent, säger han.
Däremot påverkas pensionen inte så mycket av de sista åren man är yrkesverksam. Då kan man till exempel välja att ta så kallad flexpension och gå ner på deltid så att man orkar jobba fram till 66 eller 67.
– Om du har en premiebaserad lösning som ITP så betalar arbetsgivaren in kanske 3,5 procent av lönen. Sedan ska pengarna förränta sig och de hinner inte förränta sig så mycket på några få år, säger Tomas Carlsson.
Pensionsexperten Tomas Carlsson menar att det aldrig är för tidigt att börja tänka på pensionen, det gäller för både kvinnor och män. Men han vet att många tycker att det är tråkigt att sätta sig in i hur det fungerar.
– Vi människor tycker att det är viktigare att titta här och nu än längre bort och då känner man också att det här är svårt och ointressant, säger han och fortsätter:
– Men om du försöker tänka att pensionen är din framtida lön, då blir det intressant. Glöm inte bort att det finns en framtid och majoriteten av oss kommer att bli väldigt gamla, säger Tomas Carlsson.