- I april bör tiden vara inne för årets första ramslök. Nyryckt ramslök är en gotlandsprimör som hör våren till, säger Anders Broman på Toftagården.
Han har skapat jubileumsmenyn till lunchen i bildstenshallen på Gotlands museum den 15 april, dagen då den officiella öppningen sker av jubileumsåret Polhem 350 på Gotland.
Det är 350 år sedan teknikikonen Polhem, född Polhammar på Gotland, föddes.
Gotlands museum
Vid sidan av kronprinsessparet är ett 90-tal gäster inbjudna till lunchen som dukas upp på Gotlands museum.
Där invigs samtidigt en ny interaktiv utställning i Polhems anda på Fenomenalen som "science center" med Polhemprofil.
- Vi bygger en ny utställning där besökarna får testa, känna och på ett lekfullt sätt lära sig mer om teknik och tekniska föremål. Siktet är inställt på att inspirera till intresse för och kunskap inom naturvetenskap, teknik och matematikteknik, berättar Lisa Johansson som är Fenomenalens chef på Gotlands museum och en av lunchgästerna i bildstenshallen.
Kronprinsessparet inleder Polhemjubileet på Gotland med ett "hemma hos" på Polhemsgården med visning av Christopher Polhems barndomshem i Tingstäde. På plats finns då bland annat Barbro Andersson som är ordförande i Tingstäde hembygdsförening.
- Vi kommer att ha alla byggnaderna öppna och visa runt. I bakstugan blir det nybakat bröd. Det blir en stor dag för Tingstäde och när Kronprinsessparet har lämnat Tingstäde kommer vi att ha Polhemsgården öppen för allmänheten hela dagen, berättar Barbro Andersson.
Stor dag för Tingstäde
Berit Pettersson, som är sekreterare i Tingstäde hembygdsförening, finns också med på gästlistan till lunchen i Visby.
- Frågan är bara hur vi ska hinna dit och vad jag ska ha på mig har jag inte ens tänkt på. Det finns så mycket annat som måste planeras till den 15 april, som blir en stor dag för Polhemsgården och Tingstäde, skrattar Barbro Andersson.
Tingstäde hembygdsförening, med ideellt engagerade medlemmar, äger och förvaltar Polhemsgården där uppfinnaren Christopher Polhem växte upp.
I Polhemsgårdens ägarförteckning från 1659 finns Wulf Polhammar. 1661 föds sonen Christopher som 1716 adlas till Polhem.
1953 köpte hembygdsföreningen manbyggnaden, flygeln och smedjan och har sedan fått mark och uthus i gåva från dåvarande Gotlands kommun.
- Vi vet av skriftliga belägg att familjen bodde här. När Christopher var fem år slog hans mamma ihjäl en sugga och det blev rättssak. Smedjan är från Polhammars tid men huvudbyggnaden, som står på gammal grund, är yngre, berättar Barbro Andersson.