Dement man lämnades ensam i kylan på juldagskvällen

På juldagskvällen hittades en äldre dement man ensam och kraftigt nedkyld utomhus en bit från sitt vårdboende. Taxibolaget som körde mannen ser allvarligt på händelsen, men puttar över ansvaret på Visby lasarett.

Den gamla mannen kördes från Visby lasarett sent på kvällen.

Den gamla mannen kördes från Visby lasarett sent på kvällen.

Foto: Henrik Lindstedt

Gotland2023-12-29 06:30

Det var sent på kvällen på juldagen när mannen lämnades över från akuten till en av Taxi Visbys chaufförer. Enligt taxibolaget lämnades han sedan av utanför ingången till sitt boende. 

Men mannen, som är demenssjuk, gick inte in genom dörren. I stället ringde ett vaktbolag på hos boendet en stund senare. De hade hittat en förvirrad man i en busskur och undrade om han hörde dit. 

Mannen hade varit utomhus i ungefär en halvtimme och var kraftigt nedkyld när han kom in på boendet, enligt uppgifter till tidningen. 

undefined
”Det måste stämma i uppdraget, det är där det har brustit”, säger Jimmy Leandersson, vd på Taxi Visby.

– Jag vill inte ens tänka på vad som hade kunnat ske... Om personen hade blivit ännu mer nedkyld och inte hittats i tid hade han kunnat avlida, säger Taxi Visbys vd Jimmy Leandersson. 

Han ser mycket allvarligt på händelsen och har tagit upp det med berörd chaufför. Men det huvudsakliga ansvaret ligger på akuten, menar han. De borde ha specificerat att mannen behövde lämnas över till vårdboendet.

– Mannen släpptes precis utanför entrén och han sa att han kunde gå in själv. Vi kör ju också vanlig färdtjänst och många olika typer av människor. Vi kan inte gå emot deras vilja och följa efter dem, många skulle bli kränkta. Det måste stämma i uppdraget, det är där det har brustit, säger Jimmy Leandersson.

undefined
Om en patient har särskilda behov av assistans ska chauffören få tydliga instruktioner, enligt akutmottagningens enhetschef.

När vi ringer upp Josefin Tomtlund, enhetschef på akutmottagningen, har hon inte hört talas om händelsen och säger att hon inte kan lämna ut uppgifter om specifika ärenden. Men hon kan berätta hur deras rutiner ser ut: 

– När vi ringer och beställer olika typer av transporter uppger vi hur överlämningen ska gå till. Om personen till exempel behöver assistans uppger vi det till beställningscentralen och har också en muntlig dialog med chauffören. Mottagarenheten blir också kontaktad om när en transport ska lämna akuten, säger hon.

Så om ni inte ger en sådan instruktion till beställningscentralen eller till chauffören så har ni brustit i era rutiner? 

– Ja. 

Enligt enhetschefen på mannens boende kommer händelsen följas upp och en incidentrapport att upprättas.

– Det gör vi alltid, eftersom det här fanns en risk att det hade kunnat gå galet och om det är så att vi behöver andra rutiner. Men här har vi ändå varit lugna och trygga, vi hade fått veta att han var på väg. Hade det gått lite längre tid hade vi så klart börjat leta efter honom, säger chefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!