Demokratifrågor lyfts fram i vänsterpartiets valmanifest
25 dagar kvar till valet och vänsterpartiet på Gotland ger besked att man vill arbeta för en bättre färjetrafik, för jämställdheten i kommunen, sjukvården, bostadsbyggandet och inte minst, för ökad demokrati. Vi måste få bättre delaktighet i besluten, bättre dialog mellan invånarna och de valda politikerna, säger Brittis Benzler, som vill ha ett regelverk som styr processen när tex en skola ska läggas ned.
När man ska bygga något i en kommun startas en lång process med samråd och en massa beslut där folk kan vara med och påverka bygget. Men en skola läggs ned utan motsvarande process. Man måste ha ett annat regelverk, ge människor en chans att vara med, regler som betyder att man måste samla in åsikter från folk innan beslut tas, säger hon i demokratins namn.
Hon lyfter fram demokratifrågorna mot bakgrund av att Gotland står inför stora, viktiga beslut som rör ekonomin (sjukvården bl a) och företagsnedläggningar som drabbar många av öns invånare.
Det här är stora, viktiga frågor, vi behöver hitta arbetsformer för hur vi kan prata med folk som berörs av förändringarna.
Kommunikationerna, i synnerhet då färjetrafiken, finns som alltid med på dagordningen och vänsterpartiet på Gotland menar att det är hög tid nu att gotlänningarna vaknar upp och säger i från.
Varför ska vi inte kräva turlistor som täcker flera år fram i tiden? Varför ska vi acceptera att de nya färjorna som kommer i vinter har lägre bemanning än vad EU kräver? Ska det verkligen behöva bli 100 kronor dyrare att åka med de nya båtarna..?
Nej, säger Brittis Benzler, vi måste våga ställa krav och sluta tiga och vara tacksamma för att rederiet äntligen skaffar oss moderna fartyg. Vi måste få besked nu om det verkligen blir dubbelturer och näringslivet på Gotland och inte minst fraktföretagen måste få långsiktiga spelregler. Godstaxorna måste gå att lägga fast för lång tid framöver enligt vägprincipen.
<span class=MR>Vill att det byggs hyresrätter</span>
Vänsterpartiet vill att det satsas rejält på bostadsbyggande, främst genom fler hyresrätter i Visby, gärna genom Gotlandshem.
Gotlandshem har inte hängt med tillräckligt snabbt i den förändring som skett när vi gått från en situation med tomma lägenheter till stor bostadsbrist. Det finns gott om mark, gamla A7-området är perfekt att bygga på liksom slakteritomten.
Hon menar att exemplet med förtätning av Vitkålen borde kunna följas av fler. En vinst är att man bygger där det redan finns etablerad service.
Vänstern menar i det kommunalpolitiska handlingsprogrammet att Gotlands kommun måste skärpa sig i rollen som arbetsgivare.
Kommunen har agerat på ett bedrövligt sätt, fortsätter Brittis Benzler. Det är dags att man ger medarbetarna större inflytande och att man tar tillvara människors kompetens.
Och så måste heltid bli en rättighet, deltid en möjlighet.
Vänstern vill vidare att arbetstiderna ska vara flexibla, kanske rent av årsarbetstid som man sedan kan fördela i en överenskommelse med arbetsgivaren. Friskvård och motion på arbetstid är också viktigt, menar partiet.
Sjukvården, menar Brittis Benzler, kommer också framgent att vara en av de stora, viktiga frågorna.
Vi tror att öläget och att vi är så få som bor på Gotland, är faktorer som måste ge Gotland rätt till ekonomiskt stöd från statlig eller landstingskommunalt håll, så kallade utjämningspengar. Och vi måste se till att vi kan behålla både akutvården och BB. Svenska folket får lov att visa gotlänningarna lite solidaritet och vara med och betala.
<span class=MR>Kan bli tal om skattehöjning</span>
Hon säger att framtiden för öns vård måste bygga på både en fortsatt städning i ekonomin och bidrag från stat/landsting, och hon understryker att den situation som råder i dag med stora budgetunderskott i vården, inte är en följd av att ekonomin skulle varit klantigt skött.
Men får vi ingen ekonomisk hjälp måste vi åtminstone under nästa år, ta till en skattehöjning med 50 öre. Men det kan krävas mer i skattehöjning beroende på vad som kommer fram på torsdag när krisgruppen ska ha fått avrapporteringen om det ekonomiska nuläget.
Bodil Rosengren vill att jämställdhetsarbetet måste få en mycket mer framträdande roll på Gotland, gärna i form av en variant på den satsning som gjorts i Växjö, som också gett stora, konkreta resultat.
Det handlar bland annat om kvinnolönerna och om maktstrukturen i kommunen. Jag har arbetat för de här sakerna länge, det har varit tungt, men man måste kämpa på och gå vidare!
<span class=MR>Jämställdhetsnämnd?</span>
Hon menar att det krävs en nämnd eller styrelse som får ett övergripande ansvar för jämställdhetsarbetet.
Vänsterpartiet presenterar i år sitt program förutom i "standardversionen" också på CD-ROM och i en tryckt variant skriven på ett språk som är lättare att förstå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!