SMHI har sammanställt all väderdata under perioden 1 juni– 31 augusti och det kan konstaterats att den som tog sen semester fick det varmaste och soligaste vädret. Medeltemperaturen för perioden var 1,5-2 grader över det normala, flest högsommardagar registrerades på Gotlands västkust.
– Högsommardagar är då temperaturen går över 25 grader, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog vid SMHI.
De östligaste delarna av Östergarnslandet hade mindre än fem högsommardagar. Övriga ön hade 5-10, Visbyområdet hade 15-20 högsommardagar. Den högsta siffran i Sverige är Uppsalas 35 dagar då termometern visade över 25 grader. Efter en varm juni följde en kylig eller mycket kylig juli innan värmen återkom med besked i början av augusti.
Det var soligt på Gotland, men allra mest sken solen över Svenska högarna, en fyr på Blidö i Stockholms skärgård. När sommarens nederbörd summerats står det klart att nästan hela Gotland fick normala mängder, men de nordligaste delarna och Fårö fick 50 procent mer än normalt.
– De lågtryck som drar in över Sverige kommer oftast in från sydväst och när de passerar över det Sydsvenska höglandet har de ofta tömt ut regnet innan de når Gotland. De som kommer in i en mer nordlig bana missar oftast Gotland, säger Max Lindberg Stoltz.
Den torraste perioden var augustis första hälft. På Gotland föll knappt någon nederbörd alls från 1-18 augusti. Den svenska sommarens lägsta temperatur var -5,0 grader i Latnivaara i Lappland.