"Den här flaskan räddade mitt liv"

Piloten på den helikopter som störtade i vattnet i Gryts skärgård i lördags natt, Kalle Tengblad, kom sist ur helikoptern, tog det sista andetaget ur nödflaskan med luft och plötsligt var han ute i havet.
Där såg han sina kamrater, alla fyra, och den djupaste förtvivlan vände till fullkomlig glädjefnatt.

Foto:

Gotland2004-09-21 04:00
Två av besättningsmännen, Kalle Tengblad och Patrik Nilsson, mötte pressen på F17, Gotlands flygplats i går.
-Utan den här lilla flaskan hade jag inte klarat mig, sa Kalle Tengblad. Den innehåller 15-20 andetag och jag tog det sista som var kvar. Sen trodde jag att det var slut när jag plötsligt kom loss från min stol och ut till de andra.
På några sekunder fylldes helikoptern med vatten och alla tog sig ut ur den vattenfyllda helikoptern med hjälp av den så kallade "spear air-flaskan".
Besättningen drev med vågorna i cirka en halv timme när de plötsligt kunde urskilja land. De visste var de var, att det fanns kobbar i närheten och började simma mot den lilla kobben.
-Vi ropade till varandra och förvissade oss om att alla var med, men man kan inte ta för givet att alla skall överleva en sån här sak, sa Kalle.
När han kom ut ur helikoptern sa ytbärgaren Patrik Nilsson:
-Hej, var har du varit?
-Jag blev aldrig rädd, snarare överraskad när vi kraschade, sa Kalle Tengblad. Det gick så fort. Jag vet inte om jag drabbades av det som vi kallar "villa", det vill säga man tappar för ett ögonblick kontrollen och vet inte var man är. Men det får haverikomissionen nu utreda.
Det utbröt aldrig någon panik hos de fem. Och när alla var ute ur helikoptern var "det största jobbet gjort", som de uttryckte det.
-Vi gjorde vad vi skulle och lyckades med det, sa Patrik Nilsson. Man kan sammanfatta det hela med "mycket kallt", trots överlevnadsdräkterna.
Att piloten skulle ha blivit bländad av fyren anser han själv inte troligt:
-Inte bländad, möjligen påverkad, sa Kalle. Det var väldigt mörkt och vi hade bara ett litet ljus att landa på. Det här jobbet är bland det svåraste man kan hålla på med, men någon måste ju göra det och det är ytterst sällan det inte går som det ska. Nu har det hänt en hel del olyckor sista tiden och det är viktigt att man utvecklar säkerheten ytterligare om det går.
De övriga i besättningen var andrepiloten Joakim Börjes, wo-teknikern Owe Widnersson och sjuksköterskan från Gotland, Ulf Karlsson.
<span class='mr'>Många frågor</span>
Haverikommissionen har nu påbörjat sitt arbete och frågorna är; vad hände? varför? vad kan man göra för att förhindra liknande olyckor i framtiden?
-Vi har konstaterat att nödutrustningen fungerade, besättningen kom ut och vi har haft ett första samtal med dem, sa Mats Överstedt. Helikoptern är bärgad och vi kan fortsätta vårt arbete.
I natt anlände en ersättningshelikopter till Visby som kommer att vara stationerad här tills vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om