Polisen återupptar nykterhetskontrollerna

Under restriktionerna gjorde polisen inga rutinkontroller av trafiknykterheten. Bilar stoppades bara vid skälig misstanke om brott. Men nu är blåstesterna i polisens alkometrar tillbaka på vägarna igen.

Den här synen kommer bli vanligare igen. Polisens rutinkontroller är tillbaka i Gotlandstrafiken.

Den här synen kommer bli vanligare igen. Polisens rutinkontroller är tillbaka i Gotlandstrafiken.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2021-10-30 18:05

Johan Romin, som är yttre befäl vid polisen i Visby, är ute på fältet när GT når honom på telefonen.

– Jag står faktiskt på en kontrollplats just nu. Vi har en patrull här som gör rutinkontroller. Både nykterhet och hastighet. Men än så länge har alla blåst grönt, säger han.

När restriktionerna rådde hade polisen klara riktlinjer. Inga rutinkontroller av trafiknykterheten – bilister skulle bara stoppas vid skälig misstanke om brott. Anledningen var förstås att man ville minimera smittrisken för både poliser och trafikanter. Men riktlinjerna har alltså åkt i papperkorgen nu.

– Vi har återgått till normalt rutinarbete. Det finns inte längre några hinder för kontroller. Så nu gör vi renodlade nykterhetskontroller igen, man behöver inte vara misstänkt för något för att bli stoppad och få blåsa i alkometern, säger Johan Romin.

Tror du att rattonykterheten ökade under pandemin? Alla visste ju att rutinkontrollerna var borta?      

– Nej. Det tror jag inte. Vi har kunnat arbeta på ett bra sätt ändå. Så känslan bland oss i yttre tjänst är att det inte har ökat.

Varför är det viktigt att poliskontrollerna är tillbaka på Gotland vägar?

– Huvudmålet är ju att minska antalet skadade och döda i trafiken. Trafikonykterheten är en stor orsak till många av bilolyckorna som inträffar, säger Johan Romin.

Polisens alkometer. Det är den som används för att kontrollera utandningsluften.
Polisens alkometer. Det är den som används för att kontrollera utandningsluften.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!