Gemensamt för regionens företrädare verkar vara känslan av att ha blivit lyssnade på, och att Trafikverket tagit in Gotlands och gotlänningarnas behov och ståndpunkter för den framtida färjetrafiken.
Meit Fohlin (S) är regionstyrelsens ordförande tillika ordförande i Gotlands trafikråd som består av representanter från näringsliv, statliga myndigheter, organisationer och Region Gotland. Under tisdagen har trafikrådets styrelse samlats och stämt av efter mötet med Trafikverket:
– Vi hade ju farhågor och det har verkligen funnits en oro både i politiken och bland gotlänningar och det gotländska näringslivet, men nu känner vi att det här landade förhållandevis väl.
Finns några farhågor kvar efter presentationen?
– Det är ju klart, det de tänker sig med att man ska komma hem klockan ett på natten på de avgångar med förlängd överfartstid ställer ju till det lite. Det är ju framförallt tungt för de som kanske pendlar med färjan, men det är nog också den största oron vi har kvar, säger Meit Fohlin.
Samtliga i trafikrådet är enligt Fohlin överens om att det är viktigare att få till en stabilitet, ökade krav på kapacitet, och ökad transparens – där man går in och tar ökad priskontroll genom att jobba med konsumentprisindex (KPI) – snarare än att överfartstiden blir 3:36, det vill säga något längre än i dag.
– Det skapar större trygghet för godstrafiken och här ser man förhoppningar om att man ska kunna hantera den längre överfartstiden genom till exempel bättre planering av logistikkedjor i hamnarna.
Fri prissättning för icke skrivna på Gotland då – kan inte det bli ett hårt slag mot turismen tror du?
– Samtidigt har ju blivande operatör också största möjlighet att göra affär på just de turerna. Så klart kommer det finnas en vilja att skapa konkurrenskraftiga priser även fortsättningsvis, eller kanske i ännu högre grad framåt. Samtidigt kan de anpassas till det som kommer vara ett lägre grundpris för gotlänningarna. Så förhoppningsvis skapar det incitament som är positiva både för besökare och gotlänningar. Men vi kan ju konstatera att det här blir viktigt att följa. Nu har vi ju inte sett hela underlaget och kommer inte få se det förrän tidigast på fredag. De här är de initiala beskeden, och sedan måste det här analyseras vidare naturligtvis, säger Meit Fohlin.
Hon menar att Trafikverket bygger in andra konstruktioner kopplat till bränslepriset som bidrar till att det inte ska bli den fluktuation på priser som vi har sett nu.
– Och vi har varit tydliga med att den här typen av prisökningar klarar vi aldrig mer. Och det tycker jag att Trafikverket har tagit till sig. Det tror jag skapar stor lättnad för näringsliv, föreningsliv gotlänningar och för Region Gotland.
Hon tycker också att det är bra att man ställer krav på minskad klimatpåverkan men på ett sätt som inte innebär försämrad kapacitet eller avsevärt längre turer, eller högre priser.
Landshövding Anders Flanking är även han försiktigt positiv till beskedet under tisdagen:
– Det ser ljust ut och det märks att staten lyssnar på Gotland. Alla våra önskemål kanske inte har gått igenom men i flera delar kommer sannolikt färjetrafiken efter den nya upphandlingen bli bättre än vad den är i dag, säger landshövding Anders Flanking i ett pressmeddelande efter presskonferensen.
Särskilt positivt tycker han är kravet på att färjeförbindelserna ska vara en del av totalförsvaret.
– Länsstyrelsen har drivit kravet på att färjeförbindelsen bör vara en del av totalförsvaret och att detta nu blir ett krav är mycket positivt, säger Anders Flanking.
Att bränslepriset lyfts bort som en faktor i biljettprissättningen välkomnas särskilt:
– En sak som tagit mig hårt under den här tiden med höga priser är när gotlänningar har sagt att de inte längre har råd att träffa släkt och familj på fastlandet. Detta tillsammans med påverkan på de gotländska näringarna och ungdomsidrotten har varit starka argument för att justera prissättningen, säger Anders Flanking.