"Den riskerar att bli en firmafest för näringslivet"

Gotlands Besöksnäring AB vill ta över driften av Almedalsveckan. Förslaget möts med skepsis av politiker i den lokala arrangörsgruppen.

Året när Almedalsveckan inte arrangeras presenteras flera förslag om hur den ska stöpas om.

Året när Almedalsveckan inte arrangeras presenteras flera förslag om hur den ska stöpas om.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Gotland2020-06-12 07:30

Sommaren utan Almedalsvecka har blivit sommaren när formerna för veckan är uppe till diskussion. Förra veckan kom förslaget om att veckan ska kortas och flyttas och nu föreslår Gotlands Besöksnäring AB att driften av Almedalsveckan ska privatiseras och att de ska ta över.

– Vi har inget färdigt affärsalternativ, men Region Gotland har infört utmaningsrätten och det här skulle kunna bli en sådan fråga, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring, GFB.

Frida Ganshed och GFB:s ordförande Johan Lindvall anser att Almedalsveckan både kan bli billigare och mer attraktiv om besöksnäringen tar över.

– Vi skulle kunna skapa en bättre Almedalsvecka med starkare erbjudanden för dem som kommer, säger Frida Ganshed.

Erbjudandena kan handla om att Gotlands Besöksnäring gör mer av det jobb som i dag ligger på de enskilda arrangörerna: Kontaktar polisen, beställer tält, arrangerar scenen och liknande. Hon betonar att Almedalsveckan inte ska förlora sin politiska kärna och i ny regi tror hon att veckan kan få en tydligare styrning och får större möjligheter att utvecklas.

Har det varit klent med det?

– Ja, eftersom det har fungerat bra så det har kanske varit lite klent med viljan att se till det strategiska och långsiktiga, säger Frida Ganshed.

Lisbeth Bokelund (MP) är ordförande för den lokala arrangörsgruppen. Hon är skeptisk till det upplägg som presenteras:

– Almedalsveckan kan inte drivas som en affärsverksamhet. Vi hör redan att det har blivit för dyrt och kommersiellt. Om de politiska partierna inte arrangerar finns det risk att några partier hoppar av. Då riskerar veckan att bli en firmafest för näringslivet, säger Lisbeth Bokelund.

– Almedalsveckan är inte i första hand ett besöksevenemang, utan ett demokratievenemang, men detta kräver eftertanke och nu finns det tid att göra omtag, säger Claes Nysell, som är Liberalernas representant i arrangörsgruppen.

Den lokala arrangörsgruppen har sammanträde på fredagen. De har mycket att tala om. Detta är det första mötet efter förslaget om att veckan både ska bli hälften så lång och tidigareläggas.

Förslaget luftades på det möte som gruppen hade med rikspartiernas representanter förra veckan. Först efter detta möte fick deltagarna veta att Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad hade gått ut med förslaget i Resumé. Det blev en kalldusch för flera ledamöter i arrangörsgruppen. 

– Vi var inte informerade alls, berättar Lisbeth Bokelund.

– Vi behöver lyssna ödmjukt till vad deltagarna vill, men den typen av utspel blir lite konstigt. Det hade varit bra om vi fick diskutera i gruppen innan man går ut med det, säger Claes Nysell.

Lena Rådström Baastad förklarar att hon gärna ser att Almedalsveckan kommer till skott med en förändring:

– Jag tror att Almedalsveckan skulle tjäna på att få den energiinjektion som partiernas förslag skulle föra med sig. Givet att det i år inte är något arrangemang, så borde det finnas utrymme att titta närmare på de olika alternativ som finns.

Varför bör man flytta fram veckan?

– Det vore avsevärt bättre ur planeringssynpunkt, men det är för oss viktigare att det blir hälften så många dagar.

Och varför ska man korta veckan?

– Genom att korta veckan, så ökar vi den politiska aktiviteten under de kvarvarande dagar. Och det behöver Almedalsveckan. En annan viktig aspekt är såklart kostnaden, säger Lena Rådström Baastad.

Almedalsveckan

Region Gotland är värd för Almedalsveckan. Arbetet leds av en lokal arrangörsgrupp med representanter från samtliga partier.

Riksdagspartierna har i nuläget varsin dag i Almedalen. Förra året pågick den därför åtta dagar. I det förslag som Socialdemokraternas partisekreterare för fram ska veckan kortas till fyra dagar och förläggas veckan efter midsommar, vilket är en vecka tidigare än i dag.

Almedalsveckan hade förra året närmare 3 700 genomförda evenemang och mer än 100 000 deltagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!