Den sista inryckningen
I måndags ryckte de in, de sista 30 värnpliktiga som kommer att få sin utbildning vid P 18. De är färdigutbildade i november och under det sista halvåret kommer at att ha hela området för sig själva.I måndags fick de ut sin utrustning och igår höll de den första exercisövningen under ledning av kapten Johan Kullenbert.
De nya värnpliktiga kommer att få 15 -16 veckors grundläggande utbildning med inriktning på bevakningstjänstgöring. Bland annat är det själva vaktlokalen vid grinden till regementet som skall bemannas. Men därutöver finns en mängd objekt på ön, mobiliseringsförråd och andra förråd som skall bevakas.
Transporter av vapen
- De kommer även att arbeta med eskort vid de avtransporter av vapen och ammunition som kommer att ske, säger presschefen på P 18, Mats Jonsson. Och det kommer att bli många sådana avtransporter, inte bara vapen och ammunition, utan även annat militärt materiel.
Men alla vapen och all ammunition kommer inte att försvinna från ön.
- Nej, Hemvärnet blir ju kvar och det kommer att innebära att en del materiel blir kvar, säger Mats Jonsson.
Därutöver kommer de värnpliktiga att varva sin utbildning mellan teori och praktik under hela utbildningstiden som är tio månader.
Ännu finns en hel del värnpliktiga kvar på Gotland, men den 6 april kommer större delen av dessa att försvinna.
- Då skall vi ha avtackning för cirka 400 värnpliktiga, säger Mats Jonsson. I maj försvinner den bevakningsstyrka som skall ersättas av de värnpliktiga som ryckt in nu.
Trots att försvaret bantar så pass kraftigt i landet, så finns det fortfarande ett starkt militärt intresse bland de värnpliktiga.
- Det är mycket möjligt att jag satsar på en militär karriär, säger Bjarne Lindqvist. Det kommer ju fortfarande att behövas folk till utlandstjänst. Och det är det Sverige skall syssla med, fredsbevarande insatser.
Militär karriär
Även John Awabdeh från Södertälje kan tänka sig en framtid inom försvaret.
- Gör jag bra ifrån mig här och trivs med det jag gör, då kan jag definitivt tänka mig en militär karriär, säger han. Och det är givetvis utlandstjänst jag också strävar efter.
John Awabdeh tycker det känns lite underligt att vara de sista som rycker in på ett förband.
- Det är tråkigt att försvaret skall bantas så mycket, säger han. Man vet aldrig vilket behov vi kommer att ha av försvaret i framtiden med tanke på alla de krig som pågår runt om i världen idag.
- Men samtidigt tycker jag det är bra att vi har fått chansen till denna utbildning, fortsätter han.
John Awabdeh tillhör alltså dem som kommer att pendla hem till Södertälje under sin tio månader långa utbildning.
- Jag tror vi får vår första permission efter två veckor här, säger han. Sen vet jag inte riktigt hur det kommer att se ut.
För många är det en märklig känsla att flytta från sitt eget rum eller lägenhet och plötsligt trängas ihop i samma sovlokal med flera andra.
- Ja, lite konstigt känns det så här i början, säger John Awabdeh. Men vi kommer att lära känna varandra och förhoppningsvis bli vänner.
Tio månader inom försvaret, hur känns det?
- Det känns jättebra än så länge, säger Bjarne Lindqvist. Men det är lite förvirrande alltsammans. Det är så mycket nytt, så mycket att tänka på. Men jag förstår att utbildningen måste vara väldigt grundläggande de första dagarna.
Exercisövning
Under gårdagens exercisövning fick de värnpliktiga en mycket grundläggande utbildning i hur man för sig som soldat. Det handlade om ?två-led-linje? och hur stor luckan skulle vara till kamraterna till höger och vänster och även hur stor lucka det skulle vara mellan första och andra ledet. Vidare fick de lära sig hur man påbörjar en marsch. En typisk inryckningsövning med andra ord.
- Det är viktigt med grundläggande exercis, tycker Mats Jonsson. Exercisen är vårt ansikte utåt och det gäller att man kan föra sig på rätt sätt.
P 18 har under många haft förmånen att skicka värnpliktiga till tjänstgöring vid Högvakten i Stockholm. men det lär inte bli aktuellt för dessa nyinryckta.
- Nej, de är för få, säger Mats Jonsson. Det krävs ett 50-tal värnpliktiga för att klara Högvakten.
När dessa 30 rycker ut från P 18 i november, då är den militära verksamheten, förutom Hemvärnet, avslutad på Gotland. Den 30 juni 2006 skall området helt vara lämnat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!