Den sista styckningsdagen
I dag styckas den sista grisen vid slakteriet i Visby. Styckning och packning flyttar till fastlandet och 90 anställda på ön förlorar sitt jobb.
För framtiden görs satsningar som ska vinna marknad i USA.
Det var i augusti som beskedet kom om att styckningen skulle flyttas från Visby till Scans stora anläggningar i Skara, Kristianstad och Linköping.
Efter det har ett 90-tal personer sagts upp från sitt jobb i Visby. Kvar blir ett 60-tal anställda som kommer att jobba med slakt, teknisk support, drift, administration och restaurangverksamhet.
Väl förberedda
Niklas Svendén har arbetat i 20 år som styckare, men förlorar nu sitt jobb. I torsdags var det avtackning på jobbet, och i kväll träffas arbetskompisarna.
- Vi har blivit väl förberedda sedan augusti, värst blir att lämna gänget här, säger Niklas Svendén.
Jan-Åke Andersson har jobbat som styckare i ett år på Gotland, tidigare har han jobbat i 18 år vid slakterierna i Uppsala och Örebro, fram tills de lades ned.
Kritisk
Han är kritisk till effektiviseringen som sker.
- Bönderna har ju inte fått en krona av det här, nu går pengarna till aktieägarna i HK Ruokatalo, säger han.
En ljuspunkt är att 13 styckare har erbjudits och går vidareutbildning till slaktare. Jan-Åke Andersson är en av dem som tackat ja, för att få fortsätta jobba på Gotland.
Styckarutbildning
Den 15 november började förhandlingarna med Livs. Som mest fick anställda sex månaders uppsägningstid efter det. De flesta har nu sagts upp, och de sista 26 går i maj.
Hittills har 15 personer hittat nya jobb på egen hand inom andra områden, däremot har inga vidareutbildningar erbjudits genom arbetsförmedlingen.
- Regeringen har tagit bort alla möjligheter till utbildning. Vi har inte fått samma hjälp som anställda fick vid nedläggningen av P18. Vi har fått sköta det mesta själva, säger Göte Cederlund som är klubbordförande för Livs.
Sorgligt
Göte Cederlund har jobbat 48 år på som styckare på slakteriet. Han har längst anställningstid, men många av arbetskamraterna som sägs upp har jobbat i 30 år.
- Det känns sorgligt, från början, 1979, var vi 279. Jag tror att dom kommer att lägga ned helt här, säger Göte Cederlund.
Slakten av nötkött upphörde i februari, men hanteringen av 500 grisar per dag har fortsatt.
- Det har varit en fantastisk uppslutning bland personalen, men visst har det även förekommit tuffa ord, säger Kurt Hallbom.
Framtiden är osäker men utrustningen stannar vid slakteriet tills vidare.
Siktar mot USA
Det finns möjlighet att hyra ut lokalerna, Meny Gotland är redan hyresgäst och det finns plats för fler.
Samtidigt söker slakteriet i Visby nya kunder. Slakteriet i Kristianstad tar emot överskottskött för export till USA. För att få leverera dit krävs att det gotländska slakteriet godkänns enligt USA:s omfattande regelverk.
- Vi försöker placera nöt och gris på någon annan kund. Vi jobbar just nu intensivt mot USA, men det kan fortfarande stupa och vi är inte klara med det, säger Kurt Hallbom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!