Den ska få snurr på "parken"

Det är Stokabs fiberkabel som kan bli det stora lyftet för Kustparken och därmed även för Fårösund. Det är Peter Stenberg, vd för KA3 Vasallen, som äger och driver Kustparken övertygad om.

Gotland2002-11-01 04:00
Bredbandskabeln från Stockholm till Fårösund och vidare till Baltikum har en enorm kapacitet, så stor att 25 procent av Europas befolkning kan ringa Gotland samtidigt.
­ Nu får vi hur mycket kapacitet som helst, vi vet inte hur bra det kan bli. Kabeln ger stora utvecklingsmöjligheter och den kommer att gå rakt in i kanslihuset här i Kustparken!

Peter Stenberg är nästan lyrisk när han talar om vad fiberkabeln kan betyda. Vid årsskiftet skall den vara helt utdragen. Sedan gäller det att locka företag med hjälp av kabeln och lediga lokaler i Kustparken.
Kustparken har i dag ett 20-tal hyresgäster/företag som tillsammans har drygt 100 anställda. Det är så långt som man har kommit sedan Vasallen kom till KA3 för två år sedan.
Från sommaren 2001 blev man helt rådande över det drygt 100 hektar stora området med ett 70-tal byggnader. Cirka 40 procent av lokalerna är uthyrda och i tio av byggnaderna finns nya verksamheter.
<span class=MR>Ökenfortet och gamla sjukan</span>
I Kustparksskolan finns Fårösunds utbildnings & utvecklingscentrum, som i sin tur hyr ut till Lärcentrum, UNG, med flera. I huset som förr var sjukhus finns Företagshuset med f.n. fem företag inom data- och webutveckling.
I byggnaderna med nummer 170-171 finns Kustateljén med Filmproduktion Gotland. I sim- och sporthallen huserar Gotlands idrottscenter. I "Ökenfortet", byggnad 49, finns ingenjörsfirma Curt Nyberg AB och i "stora fortet" finns Smultronfabriken (gör animerad film), Rudbergs bygg & snickeri och sjukgymnasten Lelle Karlsson. Kurres El finns i "lilla fortet".
I somras fanns också hotell och vandrarhem i Kustparken. Det var islänningen Birgir Edvardsson, som driver Lauters wärdshus på Fårö, som under sommaren drev ett hotell med 16 dubbelrum och ett vandrarhem med 12 fyrbäddsrum.
­ Jag tycker att arbetet i huvudsak har gått bra och att vi gör rätt saker. Bland annat har vi gjort en vision för Fårösund ihop med UNG, kommunen och länsstyrelsen. Det är en stark och bra utgångspunkt, som blev klar förra sommaren. I efterhand känns det som att den är bekräftad. Kommunen gör också en fördjupad översiktsplan när det gäller markanvändningen utifrån beskrivningen i visionen.
<span class=MR>"Nu har vi chansen!"</span>
­ Jag tror också att visionen har haft en stark påverkan på att fiberkabeln kommer hit. Kabeln är en jättegrej. Utan den hade det inte kunnat hända så mycket. Nu kan man kommunicera till moderbolag i Stockholm om man förlägger en del av sin verksamhet hit. Hittills har det inte gått. Nu har vi chansen! säger Peter Stenberg.
Parallellt med att locka nya företag till Kustparken arbetar man också med markfrågorna i Kustparken. Detaljplaneläggning pågår för cirka 50 kustnära villatomter.
­ Om vi vill hyra ut till företag måste det finnas nytt boende. Annars lyckas vi inte hyra ut för verksamheter.
Tvärt emot vad många trodde när KA3 lades ner så gick det att sälja villafastigheter.
­ Marknaden stärktes till och med och priserna gick upp. Om man vill flytta så behöver man i varje fall inte förlora pengar på att flytta till Fårösund, säger Peter Stenberg.
<span class=MR>Gotlands varv</span>
Men allt går inte som tänkt. Negativa besked under den senaste tiden om Samhall som flyttar sin möbeltillverkning från Fårösund. Om Gotlands varv som varslar 30 av 40 anställda. Därmed minskar antalet anställda inom Kustparken till dryga 70. Räddningstjänstens planer på neddragning av brandförsvaret i Fårösund påverkar förstås också marknadsföringen av Fårösund och Kustparken.
­ Det är inte roligt att en såpass professionell verksamhet som den vid Gotlands varv inte kan fortsätta. Men anläggningen är av en sådan kvalitet att om varvet inte kan utnyttja den fullt ut så tror jag att andra kan det, till exempel Nimbus. Den miljöprövning som länsstyrelsen har gjort visar att det är en intressant verksamhet med plastbåtstillverkning. Det skulle kunna generera underleverantörer, konsulter och utbildning här, säger Peter Stenberg.
Han säger också att det finns andra idéer inom det marina området och att det finns bra hamn, bra slip och bra byggnader.
<span class=MR>Samhalls snickeri</span>
Vid Samhalls Bungefabrik i Fårösund arbetar ett 30-tal funktionshindrade. Men möbeltillverkningen där skall flyttas till Terra Nova-fabriken i Visby.
­ Jag hoppas dock att det finns medarbetare där som kan driva snickerifabriken vidare. Vi hoppas även på en fortsättning i Kustparken med Samhall, att man lägger sin växelfunktion här. Detta är något som är mycket långt på väg.
­ Det skulle också vara bra att få en kommunal etablering av ett kontaktcenter. Det skulle vara gynnsamt. Men utredningen tycks ta sin tid. Samhall och kommunen skulle kunna bli en bra enhet och generera ytterligare verksamheter inom supportområdet, tror Peter Stenberg.
<span class=MR>Brandförsvaret</span>
Också neddragningen av bemanningen inom Fårösunds brandförsvar är något som försämrar möjligheterna att locka företag till Fårösund och Kustparken.
­ Det är inte ett dugg bra att man försämrar brandförsvaret. Även vi är beroende av grundservice för företag och boende. Med sämre brandförsvar får vi en tyngre uppgift med att etablera företag. Vi har sagt vad vi tycker om en neddragning. Nu måste en ny utredning göras. Det som händer i Kustparken ger ju ett nytt underlag för brandkårens organisation. Vi har ju nu en annan etableringsvision än för ett par år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om