Den som vill campa får bege sig utanför stan
Vart tar de vägen på nätterna, de ungdomar som inte har åldern inne för att komma in på campingplatserna runt Visby?Kanske tar de färjan tillbaka? Eller satsar på "vild camping"?Och vem är det som tar ansvaret för dem nu?Enligt polisen är det ungdomsgruppens sak att hantera. Men ungdomsgruppen rör sig mest i innerstaden nattetid. Där är det få campare.Kommunalrådet Lena Celion menar att det är ett ansvar för bland andra polisen, socialtjänsten, sjukvården och föräldrarna. Efter förra sommaren uttalade vårdnämnden sin oro över den kraftigt ökande samlingen av festande ungdomar på Norderstrands camping. I år har en åldersgräns införts. De ska vara glada att vi hade dem härinne. Vi räddade nog livet på flera stycken, kommenterar Harald Jönsson, chef för campingen.GA hittade några av de 17-åringar som har blivit nekade sovplats.
Eftersom det var bestämt att det var Mash som i år skulle ta hand om underåriga i år införde man i år en åldersgräns på Norderstrands camping efter rekommendation från polisen.
Även på Kneippbyn måste man vara 18 år om man inte är där med sina föräldrar.
Förra året hade Norderstrand besök av cirka 500 ungdomar i åldrarna 15-18 år, vilket var en avsevärd ökning i jämförelse med år 2000.
Vårdnämnden uttalade då sin oro över den kraftigt ökande samlingen av festande ungdomar på campingen.
För att förhindra att antalet flerdubblades till sommaren 2002 beslutade nämnden att hemställa hos kommunstyrelsen om att en 18-årsgräns för campingen på Norderstrands campingplats ställdes som ett krav för arrendatorn.
Plötsligt finns det inte en enda campingplats i Visbys närområde som kan erbjuda plats för de yngre. Vart tar då 16- och 17-åringarna vägen nu, frågar sig Harald Jönsson.
Han befarar att de i stället blir tvungna att sova i skogen eller på andra obevakade platser. Det kommer fortfarande ungdomar till Norderstrand även om de blir färre som nekas plats för natten.
Ungdomar borde vara någonstans där de kan bo under ordnade former, där det finns vissa regler, menar Harald Jönsson.
Varför skulle 17-åringar vara värre i dag än förut. Varför skulle de inte kunna tälta? Det jag är rädd för är att många i stället kommer att bo utanför campingen, det är det som är det farligaste. Vi har i våras haft samråd med Lena Celion.
Hon tycker inte att ungdomar under arton ska tälta utan föräldrar, säger Jönsson som tycker att den inställningen är aningen blåögd. Ungdomarna kommer ju till Gotland i alla fall, menar han.
Man borde ha ett hus, till exempel en skola där de kan vara under lite ordnade former. Det ska finnas aktiviteter, de kommer ju inte in på krogen. Där har det sociala ett ansvar. Ungdomsgruppen har en mycket stor uppgift i sommar att se till att det inte händer något.
<span class=MR>Ingen vet var de tar vägen </span>
Varken polisen eller ungdomsgruppen vet vart ungdomarna tar vägen och har inte heller sett några tendenser till att ungdomarna tältar på exempelvis Galgberget, vilket för övrigt är förbjudet enligt den lokala ordningsstadgan.
Dan Paulsen på Näpo säger att det framför allt är ungdomsgruppen som får hantera det.
Hittills peppar peppar har vi inte märkt av något sådant, men sommaren är inte slut än, säger ungdomsgruppens Henrik Söderdahl.
Han berättar att gruppen är ute tre nätter i veckan. De rör sig då mest kring Almedalen, Stora torget, Hamnen, Norderstrand och Öster. Angående Mashcamp konstaterar han att det var "rätt mycket strul därute i början".
Det är inte bra. Människor riskerar att råka illa ut. Nu är det betydligt lugnare. Det finns ingen organiserad campingplats för dem under arton. Det är synd. De som sköter sig och kommer hit för att de vill se ön blir bemötta med misstänksamhet. De blir ju jättebegränsade, säger han.
Något regelmässigt samarbete mellan ungdomsgruppen och campingplatserna finns inte.
Campingplatserna beslutar själva om åldersgräns. Vi har inget maktutövande gentemot dem.
Enligt kommunalrådet Lena Celion är det flera av samhällets instanser som har ansvar för de minderårigas trygghet och säkerhet, bland annat polisen, sjukvården och socialtjänsten.
"Vild camping" har nog förekommit både nu och tidigare, utan att de först har blivit nekade att bo på camping.
Enligt Celion har de flesta campingplatser i landet en åldersgräns. Själv tycker hon att det stora flertalet ungdomar nog kan klara av att tälta utan vuxna. Men ett fåtal gör det inte.
Jag kan inte bedöma vilka som ska få komma hit. Förra året märkte ungdomsgruppen en ökad tendens att minderåriga kom hit utan föräldrar eller någon vuxen kontakt på Gotland. Jag tror att det kan bli en minskning nu. Det är campingplatsernas uppgift att i sin marknadsföring tala om att man har åldersgräns.
<span class=MR>Slite och Tofta</span>
För dem som ändå kommer till Gotland och blir nekade campingplats kan det blir fråga om hemtransport eller att föräldrarna kommer hit.
Det finns ju ett ansvar hos föräldrarna också, säger Lena Celion.
Vart tar då de campare som inte har rätt ålder inne egentligen vägen?
Numera är det campingplatserna i Slite och Tofta som gäller för icke myndiga personer under förutsättning att de har intyg från föräldrarna.
På Tofta camping har man märkt en något ökad tillströmning av ungdomar sedan Mash införde sin åldersgräns. Ett femtiotal bor där för närvarande. Mattias Nilsson i receptionen säger att många av dem hade bokat på Mash men blivit rekommenderade att komma till Tofta i stället.
Flera av dem yngre som nu bor på Tofta har varit med om att bli "utslängda", såväl från Mashcamp som från Norderstrand.
Vi kom från Stockholm i fredags och kom till Mash klockan halv två på natten. Vi fick inte ens sova kvar över natten. I receptionen bad de oss att gå därifrån, så vi fick sova på parkeringen den natten.
Det säger Pamela Andersson, 17 år, som inte visste om att det var åldersgräns för alla i sällskapet.
Jag trodde att det räckte med att den som checkar in är arton. Vi bad bara om att få sova där över natten. Vi respekterade att det var åldersgräns, men ville inte åka därifrån mitt i natten när vi precis hade kommit dit i taxi för 200 kronor.
Själv är hon övertygad om att hon och hennes kompisar klarar av att tälta utan att ha föräldrar med sig.
Alla vi idrottar på ganska hög nivå, vi är inte sådana som röjer. Vi kommer hit för att bada och ha mysigt.
Pamela Andersson tycker att Tofta är fint på många sätt. Problemet är att ta sig de två milen in till stan. Antingen sker det med bussen som går varannan timme eller det betydligt dyrare alternativet att åka taxi.
Även ett gäng kompisar från Bagarmossen i Stockholm försökte att få plats i Visby innan de kom till Tofta.
Vi försökte först på Norderstrand, men det gick inte. Det har varit så dålig information. Förra året gick det ju bra, säger Stefan Olsson, 16 år.
Den 17-åring som vill campa på Gotland i sommar får bege sig ett par mil från Visby.
Vart tar 16- och 17-åringarna vägen nu, frågar sig Harlad Jönsson på Norderstrands camping.
"Vild camping" har nog förekommit både nu och tidigare, utan att de först har blivit nekade att bo på camping, säger kommunalrådet Lena Celion.
Enligt Stefan Olsson har informationen varit dålig. Förra året gick det ju bra att komma in på Norderstrand, menar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!