Den torra sommaren påverkar fårens hull

Torkan har satt många spår denna sommar ­ så även när det gäller tillväxten hos gotländska baggar!
­ Det har inte växt så bra i torkan och det har märkts på fåren. Vi hade nog haft dubbelt så många bagglamm anmälda annars, nu avstår många från att vara med i bedömningen, säger Inga-Greta Nilsson, Hall, som var med och arrangerade.
I går var det riksbedömning av bagglamm hos familjen Östman, Glästäde i Lärbro, och knappt 30 baggar från gårdar på norra Gotland hade anmälts.

Gotland2002-08-31 04:00
Riksbedömningarna sköttes av två verkliga proffs, Anders Johansson och Evert Johansson, som tidigare i veckan fick ta sig an cirka 120 bagglamm av flera raser när östra, mellersta och södra Gotlands fårägare hade chans att få djuren mönstrade hos Lena och Sylve Pettersson, Sindarve i Hemse.
Torkan har inte "bara" resulterat i att lammen inte växt till sig som förväntat.
Det har också varit svårt för en och annan djurägare att få fatt i lammen.
Alla vet ju hur det är när det blir ont om mat och djuren söker sig allt längre ut i markerna för att hitta lite grönt. Det är inte gjort i en handvändning att få fatt i dom.
<span class=MR>Leicester</span>
En av fårägarna som åkte till Östmans i går var Viveca Johnsson, Ytings i Othem.
Hon hade sju bagglamm av rasen Leicester med sig och kunde återvända till gården med idel lovord för en grupp goda baggar.
­ Jo, det gick bra. Det var första gången jag hade baggar med på en riksbedömning, tidigare har jag nöjt mig med gårdsmönstring.
Om de fina resultaten säger hon:
­ Det är roligt att mina baggar kan vara med och utveckla rasen. Domaren ville att några av baggarna skulle till fastlandet.
Leicester hålls huvudsakligen för köttets skull, men de ger också en fin, vit päls dessutom.
Riksbedömning av bagglamm pågår sedan en tid runt om i landet.
Bedömningarna görs av några få, men mycket erfarna riksdomare som åker runt och synar det bästa som Sveriges fårägare har att visa upp. Riksbedömningarna innebär en noggrannare bedömning av de bagglamm som tagits ut som blivande avelsbaggar vid mönstringar som gjorts på de olika gårdarna.
Vid riksbedömningen noteras fler egenskaper och karaktärer och man scannar baggarna med en metod som ger ett mått på muskeldjupet och fettjockleken.
<span class=MR>Kvitto</span>
Syftet med riksbedömningarna är att fårägarn ska få kvitto på hur bra deras bästa bagglamm är. Och naturligtvis kan goda baggar också ge en slant till gården om det finns hugade köpare vid baggauktionerna.
Riksbedömningarna ger också en vink om åt vilket håll den egna besättningen utvecklas.
De bagglamm som hamnar högst i poängligan får sedan chansen att vara med vid exempelvis kommande baggauktioner på Gotland.
Den som vill bekanta sig mer gotländska får har åtminstone två tillfällen i höst: Lammfestivalen i september och baggauktionen i oktober.
Viveka Johnsson kom med sju Leicesterbaggar.
Anders Johansson (tv) tar sig an ännu en bagge. Han är riksdomare och reser land och rike kring för att sätta betyg på baggarna som sedan ­ om de är bra nog ­ ska bidra till att behålla och helst öka kvaliteten hos de olika raserna.
Vibert Nilsson, Hall, gör en god gärning och plockar lite friska maskrosblad åt ett gäng baggar som väntar på att bli synade av riksdomarna. Torkan har varit besvärlig i sommar och är det alltjämt. Så besvärlig att det kan spåras i sämre tillväxt hos djuren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om