"Saabis" tog Emil och Miriam genom Europa

Bromsarna la av och en ruta försvann, men den gamla begagnade bilen tog dem ändå genom äventyret i Europa. Efter 2 000 mil och nio månader är de hemma, fyllda av tacksamhet: "Saabis ska få leva tills han blir pensionär".

Emil Karlsson och Miriam Larsson Sposito är hemma med "Saabis" igen, förbluffade över att den snart 25 år gamla bilen höll 2000 mil runt om i Europa.

Emil Karlsson och Miriam Larsson Sposito är hemma med "Saabis" igen, förbluffade över att den snart 25 år gamla bilen höll 2000 mil runt om i Europa.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-09-11 10:25

Den ser ut som en typiskt morfarsbil, menar Emil Karlsson och tittar ut på parkeringen. Han berättar att han hade en likadan, men risigare, i Kalmar när han för sex år sedan träffade Miriam Larsson Sposito. De pluggade journalistik båda två, gick i samma klass, och blev ett par.

undefined
Miriam Larsson Sposito och Emil Karlsson har ett nio månader långt äventyr i backspegeln.

– Redan andra året vi pluggade började vi prata om att sticka iväg, säger Emil och berättar att Asien och Australien då var poppis, men att kontinenterna långt borta inte lockade dem.

Miriams pappa är från Italien och hennes mamma från Spanien, drömmen var en långresa i Europa där språkkunskaperna som hon har också skulle få en chans att användas.

– Vi flyttade till Gotland 2019. Helt plötsligt hade Emil köpt en bil och skickade bild på den, säger Miriam, medan Emil förklarar att han älskar den "gubbröda" färgen och formerna på deras snart 25 år gamla begagnade Saab 9-3 som kostade dem 13 500 kronor.

undefined
Emil Karlsson Miriam Larsson Sposito tog sin Saab saabis genom Europa

Vi kör tills den dör, tänkte de när de lastade "Saabis" full med packning för att den 15 oktober i fjol ta färjan till Oskarshamn. Då hade de månadssparat i två år, för att kunna vara borta på resande fot i nio månader.

– Vår budget var 200 000 kronor och vi hade sparat 9 000 kronor tillsammans varje månad, säger Miriam.

De passerade Skåne söderut i rusk och höstregn, betalade 600 kronor för att ta Öresundsbron till Danmark, innan de nådde ett boende de hyrt i en förort till Hamburg.

– Det kändes overkligt och var väldigt blött när vi dundrade ner på Autobahn, säger Emil medan Miriam berättar att den efterlängtade solen och riktiga värmen mötte dem först i Spanien, sedan de hade passerat Nederländerna och Frankrike:

– När det verkligen började kännas najs var i Portugal!

undefined
Långt ifrån alla måltider var glamorösa, men är man hungrig nog smakar snabbnudlar gott också på en bensinmacksparkering.

De firade jul i Portugal, med ett stormkök som de fått en tidigare jul av Emils föräldrar.

– Det har fungerat extremt bra att sätta upp stormköket på nån parkering och koka nudlar, säger han och berättar att de oftast har lagat sin egen mat för att spara pengar.

Att äta ute varierade i pris mellan restauranger i de olika länderna, där Spanien och Italien varit mest prisvärt.

– Där var det härligt att sitta på en bar och kunna ta en cappuccino ute för tolv spänn, säger Emil.

undefined
I Italien var maten en stor höjdpunkt. Pasta, paninis och pizza åts i överflöd.

Den stora kostnaden på resan var boendet, som även det varierat stort.

– Dyrast var det i Toscana, ungefär 12 000 kronor för en månad. Men i Portugal var vi nere på 6 000 kronor för en stor lägenhet, med balkong, säger Miriam och berättar att de hittade sina boenden via Airbnb på nätet.

undefined
Möjligheten till distansjobb drygade ut reskassan tillräckligt för lite extra vardagslyx.

När de reste iväg hade Emil jobb som kommunikatör på Gotlandshem och Miriam arbetade för olika företag i en egen firma. Båda valde att fortsätta jobba under resan, vilket har fungerat över förväntan och har drygat ut reskassan ytterligare. Eftersom de ändå satt hemma och arbetade på grund av coronapandemin, blev skillnaden inte så stor att jobba utomlands.

– Jag var väldigt nervös att det skulle vara krångel att hitta stabila internetnätverk i de lägenheter vi hyrt, men det har fungerat jättebra och inte varit något krångel alls, säger Emil och berättar att de båda har jobbat ungefär 30 procent och haft "kontorstid" tisdagar och torsdagar klockan 08 till 14.

undefined
Rio de Bolbaite, en undangömd pärla med höga klippväggar som skyddar de små naturliga, turkosa badpoolerna från vind och nyfikna ögon.

Portugal blev snabbt ett favoritland. Tillbaka i Spanien tog de i maj färjan från Barcelona till Italien, där Miriams pappa har sina rötter i den lilla staden Fondi mellan Rom och Neapel.

– Det var jättekul att träffa släkten, säger hon och berättar att de checkade in i sex veckor på den semesteranläggning som släktingarna driver.

Där passade Emil och Miriam på att lämna in "Saabis" på service, som fick ett välförtjänt byte av bromsar och olja. Trots servicen gav bromsarna i 40 graders värme upp på vägen norrut mot Toscana.

– GPS:en lurade in oss på en liten väg och när jag bromsade fick jag pedalen i golvet! Miriam drog i handbromsen, och fick stopp på bilen, berättar Emil.

undefined
Emil Karlsson Miriam Larsson Sposito tog sin Saab ut i Europa på långresa

Efter att ha svalnat visade sig bromsarna fungera hjälpligt ändå, och hjälp att åtgärda andra mindre problem som uppstått på "Saabis" under resan har alltid funnits nära till hands.

– På Youtube finns mycket videofilmer som visar hur och vad man ska göra. Jag gillar att pilla med grejer och på Facebook finns en extremt hjälpsam Facebookgrupp för Saab-ägare i Sverige, som hjälpt oss flera gånger att svara på frågor, säger han.

För att svalka sig själva i hettan i Toscana stannade Emil och Miriam för att bada i en flod. Där fick de sitt första och enda inbrott i bilen. Någon slog ut rutan på passagerarsidan och genomsökte bilen, utan att hitta något av värde, men att hitta en ny ruta till en äldre svensk bilmodell i Italien visade sig vara omöjligt. Silvertejp och en bit kartong fungerade tillfälligt, men skulle inte hålla på Autobahn hem.

– Vi köpte en stor plexiglasskiva och skar ut en ruta, det blev helt ok, säger Emil.

undefined
I tre veckor fick plexiglasskivan med hjälp av några meter silvertejp agera ruta i passagerardörren.

Till Sverige kom Miriam och Emil tillbaka den 24 juli, till sin stora förvåning otroligt nog också i samma bil som de drog iväg i. Kan man stå i tacksamhetsskuld till en bil, så kommer vi länge göra det till vår älskade Saab, menar de.

– Han ska få leva tills han dör, säger Emil kärleksfullt.

Deras råd till andra som också drömmer om en långresa är att göra en tidsplan och en budget i förväg, och att börja månadsspara. 

– Tänk att det inte behöver vara så svårt, inte i Europa i alla fall. Det mesta löser sig, säger Miriam och berättar att de hade pengar kvar, eftersom de jobbat på resan, som räckte att köpa hundvalpen Pino för.

undefined
Att spendera de nio månaderna på resande fot tillsammans var inget större problem då dagarna fylldes med äventyr och utflykter.

Att resa ett par tusen mil i bil gör att man lever nära tillsammans. För Miriam och Emil, som delat både klass och studentboende från starten, var det inga som helst problem.

– Vi har ansträngt oss för att ge varandra tid. Att den andra kan få se en tv-serie, springa en runda eller bara dricka en kopp kaffe, säger Emil medan Miriam håller med:

– Det har gått så himla bra. Vi är ofta ganska sams och har inte bråkat alls. Vi har gjort roliga saker varje dag och då har man inte tid att vara osams.

undefined
Pino är blandrasvalpen som Emil Karlsson och Miriam Larsson Sposito köpte direkt när de kom hem från långresan.

Tillbaka i vardagen igen finns drömmar om nya resor, och kanske också att hitta ett sätt att både jobba och leva annorlunda i det arbetsklimat som vuxit fram under pandemin.

– Vi har redan pratat om att hitta jobb som vågar släppa iväg oss på resor för att kunna jobba på distans. Så att man kan hitta boende i något varmare land, i alla fall en del av året. Men just nu känns det skönt att ha landat – och att inte behöva bo i resväskor, säger Emil.

Bästa råden

Lägg upp en tidsplan för resan.

Sätt upp ett mål att spara pengar till, håll dig till det.

Inklusive bensin, mat och boende för två är kostnaden per månad cirka 20 000 kronor.

En budget på 200 000 kronor räckte under 9 månader, till 2 000 mil genom 9 länder.

Eftersom de jobbat under resan räckte pengarna också till att köpa valpen Pino för 9 000 kronor.

Genom att laga sin mat själv och välja "gömda pärlor" framför turistorter och aktiviteter som kostar pengar kan man spara en hel del pengar på resan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!